Strandskolans gröna recept


Alice Alm och Hedda Röstin 2018-05-14

Omslaget till Strandskolans gröns recept.
Bild: Jonas Åhlund
Omslaget till Strandskolans gröns recept.

“Superimponerande! Håll fanan högt. Det behövs många av oss för att göra planeten bättre och maten godare.
Mat ska lämna av god eftersmak idag men också för framtiden”, kommenterar Paul Svensson, tv-kock och krögare, Jonna Anttila och Åke Klarkvists kokbok Strandskolans gröna recept.

Jonna Anttila och Åke Klarkvist från Strandskolans kök hade drömt om att hitta på något; de ville synas, märkas och förändra skolmaten i andra skolor. Idén till boken kom ifrån att de ville få pengar till kökskassan för att utveckla temaveckorna med utsmyckningar och dekorationer de har här på skolan. De betalar nämligen för utsmyckningarna själva. Dessutom ansåg de att klimatsmart och vegetarisk mat är viktigt och att det bör höras och synas mer om det, som även ska vara anpassat för skolmat.

Under förra året har Jonna tagit bilder på maten, och i början av september 2017 började de skriva på den vegetariska kokboken, då de insåg att detta var en chans att hamna i framkanten eftersom vegetarianism är väldigt trendigt och nytt, samt att ta in vegetarisk mat i skolmaten är nytänkande.

Boken skrevs klart i december och trycktes då upp. Sedan visade det sig att kommunen kunde trycka upp boken för en mindre summa, vilket bland annat förändrade omslaget och materialet. Både Jonna och Åke har erfarenhet och intresse av vegetarisk mat eftersom de har jobbat inom restaurangbranschen förut.

Åke har exempelvis drivit en vegetarisk restaurang och Jonna har jobbat på Fotografiska museéts restaurang som inriktar sig extra mycket på vegetarisk mat.

Här får ni ett litet smakprov av kokboken (hämtat ut inledningen):

“Vi på Strandskolan skulle vilja dela med oss lite av våra idéer och recept som vi använt oss av under det senaste året. Vi har lite inspiration till några varmrätter, sallader och soppor som middagstips till föräldrar och andra kockar för att få en lite grönare vardag.

Grön inspiration.

Att laga god vegetarisk mat kan ibland kännas svårt men vi på Strandskolan gör varje dag och hoppas att det kanske kan bli en vana hos många andra att laga vegetariskt till vardags.

Vi lagar våra rätter med ekologiska färska varor och öppna sinnen och att alltid ha viljan att göra det bästa.

Vi jobbar zero waste vilket är både hållbart och ekonomiskt.

Vi blir aldrig riktig nöjda och strävar alltid mot att blir bättre och mer inspirerande för våra matgäster som får en godare matupplevelse.”

Både Jonna och Åke blev nöjda med boken, däremot anser de att boken kunde blivit lite tjockare. Just nu håller de på med en ny bok som kommer till hösten. Den kommer innehålla recept samt handla om temaveckor som vi har här på Strandskolan, exempelvis vid högtider.

 De skriver denna främst för att andra skolor ska få inspiration till deras skolmat så att de kan förbättra den. Pengarna som de tjänar på både den boken och Strandskolans gröna recept kommer att gå till kökskassan så att de kan köpa in nya material och förbättra Strandskolans skolmat.

Både den nya boken och Strandskolans gröna recept kommer att komma ut på Tyresö kommuns presentshopsida, men då som en billigare variant som kommunen tryckt upp.

Där kommer de inte kunna tjäna några pengar på den.
Däremot ska de sälja den på Öppet hus på Strandskolan och kommer då få intäkterna för varje såld bok. Dessutom kommer alla lärare på Strandskolan få en gratis bok.

 Vi vill tacka Jonna och Åke för denna intervju och hoppas att det går bra för dem i framtiden.


Exempel på recept ur \
Bild: Jonas Åhlund
Exempel på recept ur "boken".

\
Bild: Jonas Åhlund
"Bokens" baksida.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv utSjukanmälan elev
Sjukanmälan görs i första hand via Vklass. Om ni behöver ringa in sjukanmälan så är telefonnumret 0857829762.

Skolmat


Hembreven
Mejllogga

Hembreven hittar du numera i Vklass.Stockholm infoBBC NewsVälkommen till Mot alla odds

Barnombudsmannen

Rättegångsskolan

Riksdagens quizKids' CornerSkolverketEuropean schoolnetStrandlådan
E-post

Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Lovisa, Lilly, Tyra, Ellen, Emma, Sofia, Elsa, Vera, Emmie, Gabriella, Maja, Linn, Alva, Ingrid, Jonatan