Över en miljon svenskar är utanför


Tyra Lundberg 2018-10-27

IIS har väldigt nyligen gått ut med en rapport om svenskarnas användning av internet och visat att 1,1 miljoner vuxna svenskar använder inte internet dagligen varav 500 000 som aldrig använder internet. Om man i dagens samhälle inte använder sig utav internet varje dag eller inte alls hamnar man i ett så kallat digitalt utanförskap. Om man blir utanför i det digitala samhället och får ej reda på nyheter och saker som händer runt om i världen lika snabbt. Man får svårt att hänga med på vad som händer i samhället och då blir det svårt att vara delaktig i samhället.

Lisbeth Stendahl bor ensam i lägenhet i Skogås. Hon lever inte i digitalt utanförskap eftersom hon använder internet varje dag via mobil och ipad. Läser nyheter på internet, tv, radio och tidningar och använder Facebook och Instagram till att kommunicera med vänner varje dag: Visst tycker jag att vissa saker är krångliga nu för tiden när det mesta som man förr gjorde själv nu görs på internet, men jag tycker ändå att det funkar bra. Jag är ganska insatt i hur allt fungerar nu, men jag förstår att vissa andra människor i min ålder har det svårt att hänga med.

Nu för tiden gör man mycket på internet som man förut gjorde med egna händer som till exempel bankärenden. Nuförtiden gör dom flesta sina bankärenden genom mobilen eller datorn medan förr i tiden gick man till banken och pratade med en bankman. Att vi nu gör våra bankärenden genom mobilen/datorn har lett till att färre bankmän behövs, som har lett till att det inte behöver betalas ut lika mycket lön till dom eftersom att dom är färre.

En nackdel är att människor som lever i ett digitalt utanförskap har svårt att göra sina bankärenden på internet. En annan sak som man nu oftast gör på internet är att boka resor. Förut gick man till en resebyrå för att boka resor men nu gör dom flesta aldrig det längre.
Att man kan prata och chatta med varandra utan att ses i verkligheten är på många sätt smidigt. Ringa, skicka ett sms eller skypa är exempel på olika sätt att kommunicera när man inte är på samma plats. Det är jättebra att man kan göra det för om man till exempel vill eller behöver prata med någon som är i ett annat land behöver man inte åka dit och prata med personen utan man kan bara ringa ta kontakt med personen på annat sätt via internet.
Då sparar man både tid och pengar.

Men en nackdel kan vara att man vet inte om personen som man till exempel skriver eller pratar med är den personen som den utger sig för att vara. Många gör konton på exempelvis Snapchat och Instagram och låtsas vara någon man egentligen inte är, och det kan man inte veta om man inte träffar personen i verkligheten. Man kanske också blir mer osocial i verkliga livet om man hela tiden håller på och chattar med folk på nätet.

En fördel, men i vissa fall en nackdel, med internet är att det är nästan omöjligt för myndigheter eller staten att kontrollera informationen. Det är bra för i vissa länder försöker makthavarna stoppa viss information från att nå ut till folket men med hjälp av internet får befolkningen ofta reda på informationen ändå. Det kan också vara dåligt eftersom att om ingen kan stoppa det som skrivs sprids det även till exempel fake news och olagliga filmer. Internet har också hjälpt bland annat företag, föreningar och personer att sprida information om sin verksamhet till exempel genom bloggar nättidningar och nyhetsbrev.

En till fördel är att man kan spara mycket mer pengar inom olika företag men också som privatperson genom att nuförtiden om man behöver prata med någon i ett annat land slipper man åka dit för att prata och man kan istället till exempel skypea. Det gör också att utsläppen minskar eftersom att färre personer behöver åka till platser långt bort för att prata med människor. Det finns också många tjänster som man kan utföra på internet istället för att åka till en plats och göra den tjänsten. Människor kan till exempel jobba hemifrån vilket gör att man kanske inte behöver till exempel pendla till och från jobbet varje dag. Olika företag har också hjälp av att människor kan jobba hemifrån eftersom då kan dom anställa fler personer som dom inte kunde tidigare för att personerna kanske bodde för långt bort.

En nackdel med det är att alla inte har råd med den digitala utrustningen som krävs.
Även sjukvården har nytta av internet genom digitala vårdcentraler vilket leder till att köerna på vårdcentralerna blir kortare och man kan få hjälp snabbare. Man behöver inte heller åka till en vårdcentral och sitta i ett väntrum med massa andra människor om man är sjuk, då finns det risk att man smittar andra. Men det finns även nackdelar med digitala vårdcentraler, som att risken för felaktiga diagnoser ökar.

Även om det finns många bra saker med internet finns det också dåliga sidor. Man kan exempelvis sprida olagliga filmer som barnpornografi och sälja knark. Det är även viktigt att vara källkritisk när man letar information på nätet. Man ska inte tro på allt som skrivs för mycket av det är inte sant. Det är även ett stort problem med så kallat näthat. Det finns väldigt många hatsajter på nätet. Vissa riktar sig mot en viss religion eller homosexuella, andra är rasistiska eller nazistiska.

Jag använder mig av internet ganska mycket medan Lisbeth inte alls gör det lika ofta, visst vi båda använder det varje dag men jag använder det oftare och längre varje dag.
Jag använder bland annat internet för att chatta med vänner, spela och titta på filmklipp medans Lisbeth mer använder det för att hålla koll på nyheter, fixa bankärenden och chatta med vänner och familj. Jag tror det är så att jag använder internet mer än Lisbeth eftersom att jag är uppvuxen med att använda internet medans när Lisbeth var liten fanns inte internet på samma sätt som det finns idag.

En likhet är att vi båda använder internet för att chatta med vänner och familj när vi inte befinner oss på samma plats. Hon använder sms eller Facebook om hon ska chatta med sina vänner medan jag använder bland annat Snapchat och sms.

Jag tycker att det är positivt att internet har utvecklats så mycket som det har gjort under de senaste åren och jag är säker på att den kommer utvecklas ännu mer. Jag förstår att det blir svårt för bland annat äldre och dom som bor på landsbygden eftersom att alla äldre inte har koll på hur man gör med allting på internet. Vissa som bor på landsbygden har inget nätverk i sitt hem och då går det inte att använda internet även om man vet hur man gör. Under en stor del av min uppväxt har jag använt internet som underhållning genom sociala medier eller klipp på exempelvis Youtube medan Lisbeth som växt upp då det knappt fanns internet fick underhålla sig på annat sätt.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan