Barnbarnen säger att jag geekar insta - Lennart 74


Maja Holtenstam 2018-10-26

Enligt IIS (Internetstiftelsen i Sverige) i deras “Svenskarna och internet 2018” studie använder en halv miljon pensionärer över 65 inte internet överhuvudtaget. Många har inte vardagliga saker som BankID eller sociala medier och eftersom internet växer blir många blir drabbade av digitalt utanförskap. Digitalt utanförskap är när en person som inte använder internet inte riktigt hänger med i det digitala samhället. Det är inte bara äldre som ofta hamnar i digitalt utanförskap, det är även de som bor på landet bland annat.

Min farmors bror Nils Lennart Castegren (Lennart som tilltalsnamn) är 74 år bor på landet en bit utanför Nyköping och använder internet varje dag. Han gör allt på mobilen och sin platta såsom sina bankärenden via BankID, kontaktar släkt och vänner, roar sig och tar del av nyheter. Datorn dock använder han nästan till aldrig: Det tar för lång tid. Han har också många sociala medier som han är aktiv på bl.a. Facebook, Snapchat, Twitter och Instagram m.m. “Eftersom jag är lärare ibland så tycker barnen att det är så roligt”. “Mina barnbarn säger att jag geekar insta, haha”. Han använder dock inte bara mobilen och plattan till att ta del av nyheterna. Han läser även lokaltidningen Sörmlands nyheter som han prenumererar på och läser varje dag. Han lyssnar även mycket på radio. När Lennart var tretton år fanns telefon, bakelittelefon men som barn använde man aldrig den säger han. “Ville man nått så sprang man och hälsa på men då bodde jag ju i stan och andra sidan och då hade man ju nära till alla kompisar.” Han säger även att han när han var tretton år kommunicerade han nästan aldrig med släkten, farmor, farfar, mormor och morfar och så. “Det är inte som idag så jag kommunicerade mest med kompisar.“ För att ta del av nyheterna då lyssnade han mycket på radio, tittade en del på tv, läste löpsedlar och så prenumererade familjen på DN.

Jag och Lennart har ju ganska många likheter ändå, båda använder internet varje dag och gör allt på internet. Båda har sociala medier, kontaktar släkt och vänner, tar del av nyheter osv. Den enda skillnaden i det här sammanhanget är ju att han läser lokaltidningen varje morgon. Jag själv skulle nog aldrig ta fram Mitt i Tyresö och sitta och läsa den varje dag, det är verkligen något som jag aldrig skulle göra. Det Lennart säger passar ju inte alls in på vad IIS studie säger, enligt vad de säger skulle det vara stor chans att han inte skulle använda internet eftersom han både är ganska gammal och han bor även en bit ut på landet. Lennart, enligt IIS studie står ju lite ut i samhället. Han kanske är den enda/en av de få av hans jämngamla som har t.ex. Snapchat osv och kanske en av de ganska få som använder internet så pass mycket som han gör.

Det är ju även många pensionärer som inte kan betala sina räkningar, kolla öppettider, boka saker osv pga att nästan allt är på internet. Det skapar mycket problem i vardagen hos dessa människor eftersom det ofta påverkar deras ekonomi och annat. Det är dock inget problem för Lennart eftersom han inte är i digitalt utanförskap.

Samtidigt som det är en del pensionärer som inte använder internet så mycket, så använder Sveriges pensionärer (och alla i övriga åldrar) internet mycket mer än vissa andra länder i världen som t.ex. är mer fattiga och inte har råd med internet osv. Dessa länder hamnar lätt i digitalt utanförskap och blir lätt ännu fattigare eftersom man numera tjänar mycket pengar om man har tillgång till internet än om man inte har det. Det tycker jag är en av nackdelarna med internet eftersom många då tvingas leva i extrem fattigdom. Ett exempel på ett ett fattigt land där många drabbas av digitalt utanförskap är Eritrea. I Eritrea år 2015 använde 1.1% av hela befolkningen internet. Denna information var enligt en studie från Globalis.se som hanteras av FN förbundet. I Sverige, enligt samma studie, hade 90.6% av befolkningen tillgång till och använde internet. (Den studien gjordes 2015 och datan är bara från år 2015).

Det finns mycket som är bra med internet som att man lätt kan få information utan att anstränga sig speciellt mycket, man kan få information lätt om resten av världen, internet har förenklat mycket i både jobb, vardag och hur vi tänker. Det finns otroligt mycket positivt och många fördelar med internet men det finns även många nackdelar. Mycket kriminella aktiviteter i alla olika slags former, många blir stillasittande och man får lätt information som är vinklad och felaktig så man inte vet vad man ska tro på.

Innan jag intervjuade min farmors bror Lennart och läste IIS studie tänkte och trodde jag att nästan alla pensionärer inte använde internet speciellt mycket och att de flesta tyckte att mobiler och internet var komplicerat och för svårt för dem att förstå. Jag trodde aldrig innan intervjun att Lennart och en del av hans vänner kommunicerade via Snapchat och att mer än 30% av alla 40-talister har instagram. Jag tror att antalet procent i hur många använder internet och sociala medier kommer öka och att det kommer vara bra för samhället eftersom fler och fler kommer i så fall sluta vara i digitalt utanförskap.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan