Digitalt utanförskap är vanligare än vad man tror


Linnea Stridsberg 2018-10-27

Att använda sig av internet varje dag kanske många tror är en självklarhet, men enligt internetstiftelsens rapport om svenskarnas internetvanor är det idag 600 000 personer som inte använder internet dagligen och en halv miljon använder aldrig sig av internet. Alltså är det sammanlagt 1,1 miljoner som inte använder sig av internet dagligen. De lever i ett digitalt utanförskap vilket innebär att man inte använder sig av internet. Det förekommer oftast hos låginkomsttagare, lågutbildade, kvinnor och de som bor i landsbygd, men framförallt hos äldre.

Yvonne Stridsberg är 72 år och kommer från Stockholm, men bor i Tyresö. Hon är en av dom som inte lever i ett digitalt utanförskap. På internet brukar jag kolla när jag ska köpa något eller när jag ska kolla på saker, säger Yvonne Stridsberg. När Yvonne kommunicerar med sin släkt och vänner brukar hon smsa eller ringa på mobilen, men sociala medier är något hon inte använder sig av. Genom tv och tidningar tar hon del av nyheter om samhället.

När Yvonne var tonåring runt 13-14 år var hon inte alls intresserad av nyheter, därför läste hon aldrig några dags/kvällstidningar. Annars kollade hon på tv:n som var ny för att få reda på nyheter eller så fick hon reda på nyheter i skolan. För att ta kontakt med vänner och släkt då, ringde hon på en fast telefon. Då hade man ju slutat leka så då träffade jag kompisar och pratade. När jag var fjorton år gick jag med i fjortonårsklubben, annars spelade jag handboll.

Internets betydelse i dagens samhälle är väldigt stor. Att kunna ha kontakt med släkt och vänner på internet är en väldigt stor fördel för varje individ. Man kan prata och skriva med varandra och umgås socialt framförallt på sociala medier. Man kanske till exempel vill berätta för sin mormor som bor i en annan stad om en resa som man har varit på. Att kunna prata med släkt och vänner har inte bara fördelar.

Nackdelen med att umgås på internet är att man inte går ut och träffas “face to face” så mycket, vilket gör att man lätt sitter inne och inte rör på sig. En väldigt stor fördel med internet för samhället är att man kan lätt få reda på information och nyheter. Det är också väldigt lätt att sprida information genom till exempel sociala medier. Nackdelarna med det här är att det lätt kan spridas falsk information också. Det kan göra så att vissa får en helt annan bild av hur världen ser ut egentligen. Många kanske tror att vissa delar av Sverige är som Irak bara för att folk sprider falsk information om att det sker mycket bombningar och så vidare.

Det finns också många som läser mycket av kvällstidningarna som oftast vill dra åt sig läsare genom sina spännande rubriker. Dom som läser mycket av kvällstidningarna kanske bara vill läsa om artiklarna som handlar om till exempel mord. Det gör ju att dom kanske tror att det händer väldigt ofta.

Andra fördelar med internet är att mycket av bankärenden sker på internet. Många använder sig av e-handel genom till exempel swish och mobilt bankID. E-handel är en stor fördel för dom som bor på landet, då de kanske har en lång väg till klädaffärerna. Man behöver liksom inte gå till den närmaste banken för att göra bankärenden utan man behöver bara gå in på en app och göra betaltjänster där. Att handla på nätet har faktiskt nackdelar också. Det är många som blir stulna av en stor del pengar när de handlar på internet. Därför är banken en säkrare plats än internetbanker om man inte vill bli stulen på pengar.

Många blir kontaktade av låtsasföretag som vill att man ska säga sina bankuppgifter eller andra personliga uppgifter. Själv använder jag internet dagligen oftast på sociala medier när jag ska kolla på youtube eller instagram och så vidare. Medans när Yvonne var 13 år var hon med kompisar och enda gångerna hon använde en telefon var när hon skulle ringa någon. Skillnaderna är att hon inte använde sig av internet lika mycket som jag gör.

Varje dag är jag inne på instagram, snapchat, kollar på youtube och så vidare. Varför det är en ganska stor skillnad mellan vad vi gjorde på fritiden är för att internet utvecklas hela tiden genom till exempel nya appar och tv-kanaler. Likheterna är att hon träffade kompisar på fritiden, vilket jag också brukar göra. Ibland går jag och några kompisar till en fotbollsplan och spelar fotboll. En annan likhet är att hon inte gillade att ta del av nyheter när hon var i min ålder, vilket jag inte heller gör. Om det har hänt något riktigt intressant kan det vara underhållande att läsa om den nyheten.

Digitalt utanförskap är faktiskt vanligare än vad jag trodde och att 1,1 miljoner av Sveriges befolkning tar del av nyheter och annat utan internet. Själv skulle jag inte kunna leva i ett digitalt utanförskap eftersom nästan allt jag gör är på internet.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan