Fler mår dåligt - men hjälp finns


Lovisa Lennfalk 2015-05-03

Strandarens reporter Lovisa Lennfalk intervjuar psykolog Elio Bussoli.
Bild: Jonatan Åhlund
Strandarens reporter Lovisa Lennfalk intervjuar psykolog Elio Bussoli.

Siffror om att ungas psykiska ohälsa har ökat har visats på olika nyhetssändningar titt som tätt och Strandaren intervjuade därför Strandskolans psykolog för att få en större inblick i problemet.

Elio Bussoli är psykolog på Strandskolan och på andra skolor inom Tyresö, och ger oss svaren på våra frågor vid en intervju. Han informerar om att inom åldersgruppen 5-16 år så har man sett en rejäl ökning vad det gäller psykisk ohälsa. Psykisk ohälsa är ett stort begrepp som innefattar mycket, all ökning inom ungas psykiska ohälsa består alltså inte bara av att man har en diagnos, utan det kan innehålla mycket mer.

Folk som lider av psykisk ohälsa kan söka vård för det, och det är dessa siffror man har tittat på och dragit sina slutsatser utifrån.

- Ungefär 30% av alla besök inom sedvanlig lanstingsdriven vård, vilket kan vara allt från barnläkarmottagningar, vårdcentraler, ungdomsmottagningar och så vidare, består av unga som söker vård för psykisk ohälsa. Själv hade jag trott att det först och främst skulle bestå av huvudvärk, nackproblem eller så, men så var det inte, berättar Elio.


Ökade krav

Elio informerar vidare om att orsaker till detta kan vara många olika saker, men man vet att det är en större belastning på unga idag såsom mer krav i skolan, och han kopplar det också till den ökande arbetslösheten för unga vuxna, som råder i vårt land.

- Detta kan leda till att man inte bara känner en press här och nu, utan även inför framtiden. man måste bli något, man måste lyckas, och så vidare, menar Elio.

Är problemet vanligast bland tjejer eller killar?

- Det beror lite på vilka åldrar vi tittar på, men tittar man på barn yngre än fem år så är det faktiskt mer vanligt hos pojkar med psykisk ohälsa, och då ofta i form av beteendeproblem. Efter fem år så ligger det ganska lika, fram till tonårstiden då flickor uppvisar större psykisk ohälsa och mer då i form av ångestproblematik, oro och ängslighet.

Så kan du hjälpa en kompis

Strandskolepsykologen berättar också om att den vanligaste psykiska ohälsan bland unga brukar vara en ökad oro, ängslighet och det man brukar beskriva som ångestproblematik och att det är där det ökar mest. Sen parallellt med det är det både förstadier till och fullt utvecklade problem som ryms inom depression.

Elios råd om man har en kompis som man misstänker lider av psykisk ohälsa är att man ska försöka prata med henne eller honom och finna en situation där man kan sätta ord på vad man själv ser och öppna upp för ett samtal. Det finns ofta mycket skamkänslor bakom detta, och att man då som vän ska försöka att på något sätt ladda av det hela och också tänka på att det finns en del naturliga reaktioner som kan innehålla som små korn av psykisk ohälsa, som när man till exempel gör slut med någon så kan man reagera med sorg eller ilska. Det kan vara ett helt normalt känslotillstånd att reagera på så sätt, men om det börjar gå lång tid och att det inte går över, då kan det vara viktigt att man försöker att aktivt söka stöd. Det kan ibland inte behövas så långa kontakter, det kan ibland bara behövas två, tre samtal, om man tillexempel vänder sig till ungdomsmottagningen eller någon annanstans.

Elios bästa råd är att inte vänta med att söka hjälp. Fortsättningsvis berättar han att statisk har visat att varannan kvinna kommer någon gång under sin livstid ha ett tillstånd där man känner sig deprimerad. För männen är det inte riktigt lika höga siffror utan 25%, alltså en fjärdedel. 


Ökning bland unga sticker ut

Det man vill och önskar är att man så snabbt som möjligt kommer till en läkare eller psykolog eller vem man än väljer att vända sig till, för att få en adekvat behandling. Utvecklingen finns i stora delar av världen, men ökar det mer i Sverige i förhållande till andra länder?
- Det man kan se globalt är att det i västvärlden är generellt ökande siffror, men det som sticker ut för svensk del är att man har sett under senare år en väldigt snabb och tyvärr negativ utveckling vad det gäller ungdomars psykiska hälsa. Den utvecklingen tog fart samtidigt och följer samma mönster i tid som just ungdomsarbetslösheten, så där tänker man sig att det verkligen kan hänga ihop, säger Elio.

Tror du att det kommer fortsätta öka eller att det kommer vända?
- Jag hoppas innerligt att det kommer vända. Det man har sett är att det i en population av ungdomar som mår dåligt ofta är så att en tredjedel går opåverkade igenom det hela och klarar sig ganska bra, de kanske har bra stöd från familj, vänner eller andra människor som hjälper. En annan tredjedel behöver stöd, ibland under lång tid för att ta sig igenom det, och en tredjedel får problem som kan hänga med under en lång tid, det betyder inte att de har det hela livet, men kan ha återkommande episoder av psykisk ohälsa. Så jag tror att det är viktigt just att fånga upp det på ett tidigt stadium, och det kan vara bra att man utbildar unga, vi har faktiskt lite planer på det, i både psykisk hälsa och ohälsa, och framför allt tar bort den här udden av skam som kan finnas i att må dåligt.

Är det någon skillnad på ökningen av problemet om man jämför stadsdelar och landet?
- Det är en ökad förekomst i Stockholm, om man jämför med dem närliggande delarna. Det är lätt att tänka att ute på landet så är det frid och fröjd, men riktigt så behöver det inte heller vara. Många tonåringar på landet kan uppleva att det är en pina. Men i en storstad så finns det mer som lockar, på gott och ont, berättar Elio.

För att förebygga problemet så ger Elio Bussoli dessa tips: Det är viktigt att ge information och utbildning om vad allmän hälsa är och att snabbt sätta in och vägleda unga att det finns kontakter såsom ungdomsmottagningar,
BUP (-Barn-och-Ungdoms-Psykiatrin), skolkuratorer, psykologer, skolsköterskor med mera.
Men också att se till att man får hjälp och stöd med att sätta ord på det man själv upplever eller tycker är ett problem.


Vi tackar Elio för intervjun.
Bild: Jonatan Åhlund
Vi tackar Elio för intervjun.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan