Hur används internet?


Nellie Mostrand 2018-10-27

I dagens samhälle så är inte alla människor inkluderade i internet vilket gör att dom hamnar ett digitalt utanförskap. Digitalt utanförskap innebär att dom människor som inte använder internet så ofta eller inte alls, hamnar i ett digitalt utanförskap. Majoriteten av dom som ingår i det digitala utanförskapet är äldre, låginkomsttagare, folk som bor på landsbygden eller kvinnor. Enligt en rapport från internetstiftelsen (iis) som heter Svenskarna och internet 2018.

Lennart Mostrand är 78 år och han bor med sin fru i en villa i Stockholm. Innan jag börjar intervjua Lennart så har han precis varit inne på Aftonbladets app och läst dagens nyheter. Jag börjar med att fråga om och hur han använder sig av internet: Jag använder mig av internet cirka en timme per dag. Och då kollar jag tidningen på Aftonbladets app, eller så går in på facebook och kollar om någon av mina barn eller kompisar har lagt upp något nytt.

Personligen skulle jag vilja säga att Lennart inte har hängt med helt i det digitala samhället. För att han använder facebook och whatsapp men inte andra sociala medier, som dom flesta andra gör. Och då tar han inte del av allt som sprids på dom sociala medierna. Men han använder sig fortfarande av internet regelbundet.

Det finns många för och nackdelar med internet. En fördel med internet är att det har blivit mycket enklare för nyhetsbyråer att nå ut med sin information om vad som händer i Sverige och i världen. Och det är bra för att man blir mer verklighets medveten om vad som händer i Sverige och i världen. Till exempel om det skulle inträffa ett terrordåd så skulle du få reda på det nästan direkt om du läste nyheterna eller om du hade på notiser på till exempel din mobil. Men om du inte hade läst nyheterna så hade du inte vetat om det om ingen sa det till dig.

En nackdel är att det skapas hatsajter som till exempel riktar in sig på homosexulla, muslimer eller andra rasistiska och nazistiska åsikter. Och det är inte bara dåligt för att folk kan bli sårade utan för att folk får inspiration av det och då kan fler såna sajter skapas och budskapet sprids ännu mer. Idag så är samhälle beroende av internet.

Dom flesta använder internet varje dag till till exempel, på jobbet, till att betala räkningar och handla mat. Förr så var det inte så, man jobbade på skrivmaskiner, papper och man skickade pappersbrev. Men idag så har man till exempel datorer som är till stor hjälp man kan till exempel skicka mail istället för brev som är ett mycket mer effektivt sätt eftersom att det kommer fram direkt istället för att det ska åka med till exempel en postbil vilket tar längre tid.

Förr så lekte barn mer en vad dom gör idag, dom spelade, fotboll, basket, brännboll, åkte skidor, skridskor med mera. Men idag så leker barnen inte på samma sätt, till exempel så spelar dom flesta på ipaden eller på mobilen istället. Och man sitter inte längre och stirrar in i en vägg, utan man använder internet allt mer än vad dom gjorde förr.

När jag intervjuade Lennart så tänkte jag på hur beroende jag är av internet jag använder mig av internet i princip hela tiden, i skolan, hemma och på träningen. Jag kanske borde dra ner på mitt användande av min mobil på till exempel träningarna. Jag tänker också på hur mycket samhället har förändrats under åren förr så lekte man mycket mer än vad man gör idag. Barn leker inte lika mycket längre utan dom kollar på filmer istället för att leka. till och med vart fjärde spädbarn 0-12 månader, använder sig utav internet.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan