Hur fan klarar man sig utan internet?


Sara Grahn 2018-10-27

Det har nu kommit en rapport om svenskarna och internet. Vi i Sverige använder internet mer och mer och det digitala utanförskapet minskar. För 5 år sedan var det hela 1 miljon som inte var uppkopplade på internet, men idag är det ca en halv miljon. Det är 600 000 svenskar använder internet men inte dagligen. Det innebär att 1,1 miljoner svenskar inte använder internet. De som oftast inte använder internet brukar vara över 65 år, det brukar också vara i högre grad av kvinnor och de med lägre hushållsinkomst.

Det digitala utanförskapet minskar och dem som använder internet någon eller några gånger i veckan tycks börjar känna sig mycket mindre delaktiga i det digitala samhället i jämförelse med dom som vanligtvis kopplar upp sig dagligen. Digitalt utanförskap innebär att de som aldrig kopplar upp sig på internet samt dom som kopplat upp sig mindre än en gång per dag inte känner sig delaktiga i det digitala samhället. De som lever i landsbygden, har lägre hushållsinkomst, kvinnor, personer med lägre utbildning, och var tredje pensionär är oftast dem som inte använder internet dagligen.

Jan är 80 år och bor i en lägenhet i Jönköping. När han var liten bodde han i Norge tillsammans med hans familj. När Jan var 13 år (vilket var år 1951) existerade inte mobilen på samma sätt som idag. Det ledde till att de var tvungna att kommunicera med varandra på andra sätt. Att inte kunna använda mobilen hade varit ett stort problem i mitt liv, hur kunde dom kommunicera med varandra?. Jo, att skicka brev då var en bra lösning, vilket i dagens samhälle inte är lika vanligt eftersom internet är ett “smidigare” sätt att kommunicera.

Jag skulle säga att Jan nu lever i ett digitalt utanförskap. Jag tror att han inte har koll på vad som händer på internet eftersom han endast använder internet få gånger i veckan (och när han väl använder internet betalar räkningar). Men han säger att han inte tycker att han själv lever i ett digitalt utanförskap eftersom knappt ingen av hans vänner eller i hans omgivning han befinner sig i använder internet och därför saknar han inte heller det, och därför tror jag inte att han känner ett digitalt utanförskap. Så här säger Jan om vad han använder internet till: Jag använder inte internet så mycket, men de få gånger jag gör det så betalar jag räkningar.

Idag är internets betydelser väldigt viktiga i dagens samhälle men även i framtiden. Det finns mycket fördelar med internet men det finns också nackdelar med internet men enligt mig så skulle jag säga att det finns fler fördelar. Genom internet kan vi när och var som helst få tillgång till information från hela världen och det enda du behöver är internetuppkoppling och en dator, mobil, tv eller en Ipad eller något liknande. Internet har gjort det är lätt att få tag i alla typ av information och hitta mycket information när du behöver ta reda på saker. Det är nästan omöjligt för myndigheter eller stater att kontrollera informationen som finns. Internet har också skapat möjligheter för ex företag, personer, föreningar som vill sprida sin information om sin typ av verksamhet (ex bloggar och nyhetsbrev).

Vi får även en stor möjlighet att uttrycka sina åsikter på internet eftersom vi lever i en demokrati och därmed har vi rätt att skriva/tycka som vi vill. Det kan dock vara lätt att skapa hat/hatsajter på internet vilket kan bli kränkande vilket är mindre bra. En del hatsajter riktar sig mot muslimer eller homosexuella mm, vilket jag verkligen inte tycker är en bra med internet. Länder som Frankrike och England har försökt stoppa denna typ av sajter med i Sverige blir det allt vanligare att företag ser till att vissa inte kommer åt vissa sajter via företagets datorer vilket på så sätt stoppa spridningen. Det sprids mycket falska rykten om exempelvis saker som folk vill att andra ska tro på men som inte stämmer.

Falska nyheter är också vanligt. Eftersom att internet inte fanns förr i tiden så tror jag inte att så många blev utsatta för nätmobbning vilket händer ofta i dagens samhälle. Idag sker oftast nätmobbning av folk som inte vågar stå för vad dem säger och därmed sitter som okänd person bakom en skärm och gömmer sig.

När Jan var 13 år (1951) så använde han knappt internet vilket jag gör dagligen. Jan var tvungen att skicka brev om han ville kommunicera med släkt/vänner, jag använder mobiltelefon vilket jag anser vara mycket smidigare och du kan även snabbt få svar om du exempelvis undrar eller vill någonting.

Det vi gjorde på fritiden tycker jag inte har förändrats mellan åren eftersom vi i princip gjorde samma saker, Jan idrottade mycket vilket jag också gör. Jag använder min mobil cirka tre timmar per dag, medan Jan använder internet endast två gånger i veckan. Men däremot läser Jan mycket i tidning och kollar på tv, vilket jag inte brukar göra. Det tror jag kan bero på hur omgivningen man befinner sig i ser ut, i min omgivning använder i princip alla internet och det är så vi kommunicerar med varandra och om jag inte hade kunnat ha tillgång till internet så hade jag känner mycket digitalt utanförskap i jämförelse med Jan.
Eftersom knappt ingen i Jans omgivning använder internet så saknar inte Jan det på något sätt och eftersom han inte är uppvuxen med att dagligen använda internet.

Jag visste inte att det var så pass många som använder internet dagligen och att det bara blir fler och fler svenskar som börjar använda internet. Att det är så pass många som inte använder internet tror jag kan leda till att det digitala utanförskapet kommer minska och därmed kommer dom som känner sig i ett digitalt utanförskap kunna använda internet. Mycket tror jag kommer utvecklas inom tekniken och tillverkningen av papper kommer minska eftersom allt kommer ske via datorn. Detta tror jag kommer ske i dom länderna som är lite “före” först och några år senare kommer det ske för andra länder. Jag skulle säga att Sverige ligger långt fram i utvecklingen. För några veckor sedan visste jag inte vad digitalt utanförskap innebär, men tack vare rapporten om det digitala utanförskapet som jag läste på internet så vet jag idag vad det innebär.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan