Hur ser svenskarnas internetvanor ut?


Astrid Gistorp 2018-10-26

Eleverna i årskurs 7 har intervjuat en äldre person.

Internetstiftelsen publicerade för två veckor sedan en rapport om ´´svenskarna och internet 2018´´. Den handlar om hur mycket vi svenskar använder internet och hur beroende vi är av internet. De skriver också om digitalt utanförskap och i vilka grupper det handlar om främst. Digitalt utanförskap är ett begrepp som handlar om de personer som inte har internet, det handlar främst om äldre. Andra grupper som också är drabbade av digitalt utanförskap är de som bor på landsbygden, de med lägre utbildning, de med lägre inkomst eller är oftare kvinnor. I studien visar det sig att i princip alla som är hemma med barn e-handlar, nästan alla studenter googlar och alla under 26 år tittar på YouTube. Det visar även sig att vart fjärde spädbarn använder internet. I undersökningen visar det också sig att 40-talisternas kurvor pekar uppåt, dock så har de kommit i kontakt med internet senare i livet.

Jag har intervjuat min farfar för att höra huruvida han använder internet och även hur han kommunicerade när han var ungdom, eftersom det inte fanns internet då. Han bor i Torshälla som ligger nära Eskilstuna. Min farfar är inte drabbad av digitalt utanförskap. Han använder datorn varje dag och även sin mobiltelefon ibland för att söka information. Min farfar använder inte några sociala medier. Jag läser tidningen och så tittar jag på tv. Under ungdomstiden så tog han del av nyheter på andra sätt: Jag läste tidningen och så lyssnade jag på radion, vi hade ingen tv. Min farfar var 13 år 1958, det vill säga för 60 år sedan.
Idag har i princip alla tv, men för 60 år sedan var det allt vanligare att man inte hade det.
Det säger att det har hänt mycket inom massmedia på en relativt kort tid. Utvecklingen går framåt och det som för 60 års sedan inte fanns är idag självklart. Min farfar är född 1945 och det stämmer överens med rapporten att 40-talisterna använder internet och har kommit i kontakt med internet senare i livet.

Det finns såklart både för - och nackdelar med internet.
En stor fördel är att det är lätt att söka information om man jämför med för 60 år sedan då all information var i pappersform och det tog väsentligt längre tid att ta reda på information.
Det är en fördel för de som studerar som behöver ta reda på information till skolarbeten.
För de på arbetsmarknaden är det en fördel med det att de kan jobba från hela världen om de har internet. Om du har din dator med dig så kan du göra en hel del även om du är i USA och din arbetsplats är i Sverige. Ytterligare en fördel är det att man får snabbt reda på nyheter om samhället. Det finns flera stycken digitala tidningar där det kommer notiser så fort det hänt något. På detta sätt får vi bra koll på vad som händer i vår omvärld och vad vi eventuellt ska akta oss för. Dock så finns det ju också nackdelar. En nackdel är att internet är också en plattform där det finns folk som beter sig illa mot varandra. Anonymiteten som i många fall är bra är dålig när det kommer till hur man är på internet. Det är för lätt att bete sig på ett dåligt sätt och vara anonym och då är det ingen som vet vem det är som skriver och det går inte att göra något åt saken.

När det gäller e-handel så finns det en nackdel och det är att det förekommer mycket bedrägerier. När man handlar på internet så kan företaget lura en med till exempel pris eller så kapar de ens kortnummer. Bedrägerier kan också förekomma genom mailen. Privatpersoner eller fejk företag kan luras och låta som det är ett jättebra mail för individen med att man till exempel har vunnit pengar, men att det i själva verket inte är så. Virus kan skapas och de kan kräva pengar av en. Internet har stor betydelse för samhället i och med att mycket är digitaliserat. När det gäller till exempel skolan så utför man idag mycket skolarbete på datorn men för några decennier gjorde man mycket lite arbete på datorn och för ett sekel sen så fanns inte dator på kartan, då visste man inte ens vad en dator var för något subjekt. Internet påverkar samhället ekonomiskt genom att företagen går uppåt, för att vi stödjer ju företag när vi köper våra elektroniska produkter. Företagen får bättre ekonomi och företaget klarar sig.

De svenska företagen använder också internet när de ska kommunicera och sälja varor. För att samhället ska fungera måste vi ha ett hållbart företagande, för att vi konsumenter ska kunna köpa det vi behöver i vår vardag. Staten vinner också på företagande genom att i ett företag så skattas 50% av inkomsterna. Skatten handskas staten med och regeringen kan lägga pengar på det som de tycker behövs utifrån vad som de står för när det gäller den ekonomiska - och budget delen. De svenska företagen kommunicerar och säljer varor genom internet. Företagen vinner på internet eftersom att de behöver inte betala för lika många resor. De kan kommunicera via Skype med en i Japan. De sparar pengar på att de inte behöver köpa en flygbiljett till Japan. Så internet ger ekonomiska vinster i samhället för framförallt företagen. Internet har en stor inverkan i vårt lokala samhälle. Vi kan via internet läsa vår lokala tidning och ta reda på vad som händer i ens kommun. Vi kan även söka öppettider för om man ska till sin bank som ligger 4 km bort.

När det gäller globalt så kan vi ta reda på vad som händer i världen genom att läsa internationella eller nationella tidningar och få reda på vad som händer i våra grannländer eller på andra sidan jordklotet. Vi kan kommunicera med vänner som bor i ett annat land genom att använda Skype eller mailen. Förut var man tvungen att skicka brev och det tog ju ganska lång tid om man skulle skicka brev till USA. Det var inte ens säkert att brevet kom fram. Jag tror att det är en större chans att ett mail kommer fram en ett brev på den tiden (om man hade haft mail på den tiden). Det är inte så stora skillnader om man jämför mina internetvanor med min farfars. Han använder internet varje dag liksom jag. Dock så använder jag min mobil ofta till att söka information och han anser att han inte använder mobilen så ofta för att söka på internet. Skillnaden är att han använder inga sociala medier men det gör jag. En annan skillnad är att han tar del av nyheter genom TV och tidningar. Jag tittar på nyhetssändningar men om jag läser en tidning läser jag den oftast digitalt. Han använder även Skype och telefonen för att kommunicera. Jag har inte Skype och det är inte ofta jag ringer. Istället så skickar jag brev och mailar om jag vill kommunicera med släkten. När jag hör alla sidor på vårt informationssamhälle tänker jag på om det verkligen är bra eller inte.

Det finns liksom allt annat både för - och nackdelar med detta samhälle vi lever i. Det är lätt att sprida information, men man måste vara källkritisk för att det är inte alltid informationen stämmer överens med verkligheten. Vi kan söka upp information, men det är lätt att hamna i en filterbubbla. Vi kan underhålla oss med att spela eller scrolla igenom sociala medier, men det är lätt att bli beroende och få sämre förutsättningar för ett socialt liv. Är det då bra eller dåligt med vårt informationssamhälle? Jag tror att vi inte måste dra en slutsats om det är bra eller inte, om vi kan se olika perspektiv och se möjligheter istället för hinder kommer vi nog att komma långt.

Källor: SO:S Samhälle (Liber) Internetstiftelsens (IIS) rapport om svenskarna och internet.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan