Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har meddelat att han är redo att personligen träffa Rysslands diktator Vladimir Putin i Turkiet på torsdag. Utspelet kommer efter ett intensivt diplomatiskt veckoslut där Tysklands förbundskansler Friedrich Merz, Frankrikes president Emmanuel Macron, Storbritanniens premiärminister Keir Starmer och Polens premiärminister Donald Tusk besökte Kiev.
"Jag kommer att vänta på Putin i Turkiet på torsdag. Personligen hoppas jag att ryssarna denna gång inte kommer att leta efter ursäkter", twittrade Zelenskyj sent på söndagen.
Zelenskyj betonar dock att han fortfarande förväntar sig att en vapenvila ska inledas redan på måndagen för att "skapa den nödvändiga grunden för diplomati."
"Vi förväntar oss en fullständig och varaktig vapenvila med start från i morgon för att skapa den nödvändiga grunden för diplomati. Det finns ingen anledning att förlänga dödandet," fortsatte den ukrainska presidenten i samma inlägg på X.
Trump pressar på för direkta samtal
Utspelet kom efter att USA:s president Donald Trump uppmanat Ukraina att omedelbart acceptera Vladimir Putins förslag om direkta samtal.
"President Putin i Ryssland vill inte ha ett vapenstilleståndsavtal med Ukraina, utan vill hellre mötas på torsdag i Turkiet för att förhandla om ett möjligt slut på BLODBAD. Ukraina bör gå med på detta OMEDELBART," skrev Trump på sin plattform Truth Social enligt Reuters.
Trump uttryckte också frustration över situationen och sade att han "börjar tvivla på att Ukraina kommer att nå en överenskommelse med Putin."
Osäkert om Putin kommer att dyka upp
Det är ännu oklart om den ryske diktatorn Vladimir Putin verkligen planerar att personligen delta i mötet eller om det handlar om förhandlingar på lägre nivå.
Den före detta svenska utrikesministern Carl Bildt uttryckte på X skepsis om huruvida mötet verkligen kommer att äga rum: "Smart drag av Zelenskyj att gå med på ett möte med Putin i Turkiet. Nu väntar vi bara på den förevändning Putin kommer att presentera för att inte dyka upp."
Zelenskyjs stabschef Andrij Jermak antydde också tvivel och skrev enligt Yle : "Hur är det med Putin? Är han rädd? Vi får se".
Europeiskt stormöte i Kiev
Helgens intensiva diplomatiska aktivitet inleddes när de fyra europeiska ledarna besökte Kiev på lördagen för att visa solidaritet med Ukraina, dagen efter att Putin höll den årliga paraden på Röda torget i Moskva. Under besöket föreslog de en 30 dagar lång ovillkorlig vapenvila med start idag måndag.
– En vapenvila måste vara omfattande – i luften, till havs och på land. Att övervaka dess genomförande är absolut görbart – i samordning från USA är detta realistiskt, sade Zelenskyj efter mötet.
EU:s utrikesrepresentant Kaja Kallas gav också sitt stöd till initiativet i ett officiellt uttalande.
"Vi ansluter oss till Ukraina och internationella partners, inklusive USA, i att uppmana till en fullständig, ovillkorlig vapenvila på minst 30 dagar. Som tidigare är det nu upp till Ryssland att visa sin vilja att uppnå fred", sade Kallas.
De europeiska ledarna och Zelenskyj hade också ett gemensamt telefonsamtal med Trump under besöket, enligt Ukrainas utrikesminister Andrij Sybiha, som beskrev samtalet som "produktivt" i ett inlägg på X.
Oförenliga positioner kvarstår
Putin svarade på förslaget om vapenvila genom att i stället föreslå direkta förhandlingar i Istanbul den 15 maj, utan att direkt adressera kravet på vapenvila. I ett tal sent på lördagskvällen sade Putin att Ryssland är redo för "seriösa förhandlingar" som syftar till "en varaktig, stark fred."
Putins närmaste rådgivare Jurij Usjakov förtydligade dock snabbt att alla samtal måste utgå från det förkastade fredsutkastet från Istanbul 2022 och "den nuvarande situationen vid fronten," vilket indikerar att Ryssland fortfarande håller fast vid sina krav på Ukraina.
Enligt The Kyiv Independent sade Macron efter besöket i Kiev att Putins förslag om direkta samtal är "ett första steg, men inte tillräckligt."
– En ovillkorlig vapenvila föregås inte av förhandlingar, sade Macron till journalister vid den polsk-ukrainska gränsen.
USA:s utrikesminister Marco Rubio betonade i ett samtal med Storbritanniens utrikesminister David Lammy att USA:s högsta prioritet fortfarande är "att få ett slut på striderna och en omedelbar vapenvila," enligt The Kyiv Independent.
Tidigare misslyckade förhandlingar
Ukraina och Ryssland har inte haft direkta samtal på högsta nivå sedan det tidiga skedet av Rysslands fullskaliga invasion 2022, då försök till förhandlingar i Istanbul kollapsade. Enligt SVT avslutades samtalen efter att Ukraina nekat ett ryskt fredsavtal som skulle inneburit att Ukraina förlorat Krimhalvön, Donbassregionen och accepterat vidare ockupation av flera andra regioner.
I det tidigare förslaget skulle Ukraina också ha tvingats anta en rad lagar riktade mot landets religion, historia och nationella identitet samt avsäga sig aspirationer om att bli Natomedlem och kraftigt reducera sin militära styrka.
Zelenskyj och Putin har inte träffats personligen sedan december 2019, då de möttes i Paris för samtal som förmedlades av Macron och den dåvarande tyska förbundskanslern Angela Merkel.
Hot om nya sanktioner
Enligt Financial Times har europeiska ledare varnat för att om Ryssland inte går med på en vapenvila kommer ytterligare "massiva" sanktioner att införas mot Moskva, särskilt mot energi- och banksektorn.
– Om Ryssland vägrar en fullständig och ovillkorlig vapenvila måste hårdare sanktioner tillämpas mot dess energi- och banksektor, sade Zelenskyj och nämnde olja, fossila bränslen och Rysslands "skuggflotta" som viktiga mål för sådana åtgärder.
Om mötet blir av på torsdag skulle det markera ett potentiellt genombrott i den diplomatiska processen, men analytiker varnar för att det fortfarande finns stora hinder för en fredsuppgörelse med tanke på att båda sidors krav fortsätter att vara oförenliga.
Ryssarna ignorerar vapenvila
På måndagseftermiddag konstaterar Ukrainas utrikesminister Andrij Sybiha att Putin ignorerat uppmaningen till vapenvila. “Ryssarna ignorerar helt erbjudandet om ett fullständigt och varaktigt eldupphör. De fortsätter att attackera ukrainska positioner längs hela frontlinjen”, skriver Andrij Sybiha på X.
Denna artikel och många fler med anknytning till EU hittar du på www.europaportalen.se
Ansvarig utgivare: | Jonas Åhlund |
Webmaster: | Jonas Åhlund |
Redaktion: | Jonatan Åhlund |