Elina Lidstrand är inget nytt namn för trogna läsare av Strandaren. På Clara & co är hon möjligen en något nyare bekantskap, men nu i veckan är hon där och arbetar. Sysslorna på fiket, som även har en renodlad butiksdel, är varierade. Praoveckan i sig innebär också den en välkommen variation i vardagen.
- Det är väldigt annorlunda jämfört med skolarbetet, men jag trivs jättebra, berättar Elina Lidstrand.
Hjärnan bakom praoandet på Strandskolan är studie- och yrkesvägledaren Katarina Sjölander. Tanken är att eleverna ska få chansen att testa något nytt och upptäcka nya förmågor som kanske inte alltid kommer fram i skolvardagen. Hon har upplevt elever som är både nöjda och mindre nöjda med sina praoplatser, helhetsintrycket är dock genomgående positivt.
- Den vanligaste kritiken är att det är tråkigt, men de flesta har en positiv bild av sin prao. Nästan alla minns sin tid på arbetsplatsen och vill berätta om erfarenheterna i efterhand, säger Katarina Sjölander.
Eleverna på Strandskolan praoar i årskurs 6, 8 och 9, men trots det positiva finns det utrymme för förbättring. Det är mycket som ska klämmas in i det ofta späckade schemat och konkurrensen är därför tuff, men en önskan från studie- och yrkesvägledarens sida är att eleverna ges mer tid till att förbereda sig inför sin prao. Hon skulle även själv vilja hinna träffa alla handledare innan eleverna kommer till arbetsplatsen.
SO- och idrottsläraren i årskurs 9 på Strandskolan,
Jörgen Virensjö, håller med om att ett större för- och efterarbete vore bra, men det är som sagt mycket som ska hinnas med.
Ansvarig utgivare: | Jonas Åhlund |
Webmaster: | Jonas Åhlund |
Redaktion: | Jonatan Åhlund |