FRA-lagen - Ett nödvändigt ont


Axel Haglind och Martin Lindén 2010-05-21

Axel och Martin argumenterar för och emot FRA.
Axel och Martin argumenterar för och emot FRA.

FRA-lagen är en av Sveriges mest väldebatterade lagar och har varit i hetluften ända sedan den gjordes om sommaren 2008. Frågan har engagerat såväl unga som gamla, politiskt intresserade eller inte. Till skillnad från många andra ungdomar i vår ålder ser vi, Martin och Axel, fördelarna och behovet av lagen. Vi ser även problemen och nackdelarna med lagen, och de bör tas på allvar, men vi samtycker däremot inte med sökmotorn Google, som anser att lagen passar bäst i en diktaturstat. FRA-lagen är ett nödvändigt ont i det moderna samhället.

Vad är FRA-lagen?
FRA står för Försvarets radioanstalt. Det är en civil myndighet som har sitt huvudkontor på Lovön, strax utanför Stockholm. Så länge telefon och telegraf funnits i Sverige har också myndigheterna gett sig möjlighet till hemlig avlyssning. FRA har därför sedan länge ägnat sig åt att avlyssna radiotrafik som en del i Sveriges militära underrättelsetjänst. Syftetär att samla underrättelser av betydelse för Sveriges säkerhet. Idag står Internet för den viktigaste delen av kommunikation och ramarna för FRA:s arbete måste moderniseras. FRA-lagen anger hurFörsvarets radioanstalt får ta del av den telefon- och internettrafik som passerar Sveriges gränser. Lagen hardock kritiserats hårtav de som tycker att den kränker medborgarnas integritet. Signalspaningarna, som de kallas, går dock aldrig till så att de anställda på FRA avlyssnar eller läser personers privata mail, utan istället filtreras trafiken med sökbegrepp för att hitta eventuella hot. Sökbegreppen kan reagera på innehåll som ord och språk men också annan information som telefonnummer, IP-adresser och annat. Därefter gör FRA:s anställda en mer detaljerad analys av innehållet. FRA använder mycket avancerade sök­begrepp för att hitta meddelanden med information som kan påverka Sveriges säkerhet. De får dessutom bara bedriva signalspaning på uppdrag av Försvarsmakten, Regeringen och Regeringskansliet. FRA får då bara tillgång till en liten utvald del av den trafik som passerar landets gräns.

Hur ser det ut i andra länder?
Signalspaning bedrivs på olika villkor i de flesta av västvärldens länder, men långt ifrån alla länder kan kolla all den Internettrafik som passerar landets gränser. NSA i USA och GCHQ i Storbritannien är motsvarande signalspaningsmyndigheter till FRA i Sverige. De är alla till för att samla in nödvändig information som kan ha betydelse för landet. I de flesta länderna sker verksamheten endast inom den militära säkerhetstjänsten och är därför sekretessbelagd. Sverige är därför ett av de få länder som har en som har en civil organisation för signalspaning och det är en av anledningarna till att lagen har blivit så omdebatterad just här.

Vad tycker vi?
FRA-lagen är till för att den på ett effektivt sätt ska kunna spåra upp hot mot samhället vilket vi tycker är nödvändigt. Spaningen ska ge möjlighet att avvärja hot i form av exempelvis terrorism och spridning av massförstörelsevapen. Många säger då att terroristerna hittar andra sätt at kommunicera med varandra. Detta argument kan vi mycket väl förstå, men att inte ens försöka förhindra hot mot samhället och oskyldiga människor tycker vi är ganska dumt och oansvarigt. Många av dem som är emot FRA-lagen säger även att de känner en oro över att de blir övervakade, men som vi tidigare har skrivit så är det ytterst sällsynt att någon skulle läsa genom just dina mail som du skickat, om det inte innehåller ord eller fraser som kan vara ett slags hot. FRA går igenom flera olika steg för att hitta den information de söker efter. Vi respekterar de som känner denna oro, men vi kan inte påstå att vi delar den. Eftersom vi inte har någonting att dölja och eftersom som FRA inte bryr sig om någonting annat än det viktiga som fastnar i deras filter borde det inte finnas något att oroa sig för.
Självklart kan FRA-lagen inte lösa alla de problem som hotar samhället eller det som finns på Internet, men vi tycker det är värt ett försök att förhindra det som går. Vi känner oss säkrare med lagen än utan den då vi vet att den bidrar med ett system som kan förhindra hot mot samhället och oss som privatpersoner.
Tekniken gör det även möjligt att upptäcka andra hot än terrorism, som till exempel barnpornografi, illegal fildelning och internationell kriminalitet.
Den enda faran vi kan se med FRA:s teknik vore om den hamnade i fel händer och användes i ett kommersiellt eller kriminellt syfte. Sannolikheten att det skulle hända är dock relativt liten.

I takt med att kommunikationen och pengahanteringen i samhället blir mer och mer kabelbunden anser vi att säkerheten också bör bli det. Idag är FRA-lagen det bästa vi har och därför ger vi den vårt stöd.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
1. Bra! Elin Posch 2010-05-25


Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan