Satsa på ridsporten


Johanna Borin 2011-01-12

Jag rider på ridskola, tillbringar mycket tid där och sitter även med i ungdomsektionens styrelse. Det gör att beslut om budgeten vad det gäller hur mycket pengar staten och kommunen satsar på ridskolan påverkar mig i allra högsta grad, och jag är absolut inte den enda som påverkas. Ridning är Sveriges näst största ungdomsidrott (enligt Svenska Ridsportsförbundet) och ridskolorna fungerar dagligen som fritidsgårdar för tusentals hästintresserade ungdomar. Intresset är stort, något som jag tycker staten och kommunerna borde värna om och ta vara på genom att satsa mera på ridsporten.

Mallen för hur det lokala aktivitetsstödet fördelas missgynnar de mer individuella sporterna som till exempel ridning, friidrott, gymnastik och konståkning, sporter som är är kvinnodominerade. De sporter som drar nytta av systemet är de lagsporter där utövarna har möjlighet att träna i stora grupper, sporter som till största del domineras av männen. Även utdelningen av det så kallade organisationsstödet missgynnar de kvinnodominerade sporterna då kvinnorna (enligt Dagens Nyheter) får 16 miljoner mindre än vad de skulle fått ifall pengarna fördelats jämt könsmässigt. Det är ju uppenbart att det satsas mer pengar på de sporter som domineras av män än på de som domineras av kvinnor, frågan är hur det går ihop med att Riksidrottsförbundet och regeringen säger att de jobbar för ett mer jämnställt samhälle...

Utöver det självklara faktum att ridning och stalljobb ger fysisk träning och motion finns det flera positiva följder. De som tillbringar tid tillsammans med hästar tränar och utvecklar sina ledaregenskaper, då hästen som är ett flockdjur behöver en tydlig ledare. Som hästmänniska lär man sig att vara tydlig med det man vill, samt skärpt då det är viktigt att kunna lyssna till och uppfatta signaler från hästen. Många stalltjejer kommer därför långt som chefer på olika arbetsplatser, det faller sig naturligt eftersom de genom sin kontakt med hästarna lärt sig att vara tydliga med sitt budskap, men även att lyssna till sin omgivning. Ridning är en utav de få sporter som har en ungdomssektions styrelse där ungdomarna själva jobbar för en bättre sammanhållning och (i det här fallet) ökad hästkunskap. Då ridskolorna fungerar som landets största fritidsgårdar är det även socialt utvecklande att tillbringa tid i stallet. Det finns mycket som talar för ridsporten, vilket gör att jag anser att det är dags för förändring. Det är dags att satsa på ridsporten och göra något åt snedfördelningen av de statliga och kommunala bidragen!

Hästintresset i Sverige är otroligt stort - något som jag tycker politikerna borde värna om. Vi får inte låta ridningen bli en överklasssport, alla borde erbjudas att tillbringa sin fritid i stallet med såväl fyrbenta som tvåbenta vänner. Det är där de statliga och kommunala satsningarna kommer in i bilden, för även om politikerna tycks blunda för det så behövs deras stöd för att ridskolan ska kunna vara öppen, en möjlighet för alla. Ett ökat stöd från staten och kommunerna skulle även innebära att kvalitén på undervisningen ridskolorna har att erbjuda höjs, samt att lokalerna kan hållas i bättre skick, något som skulle öka trivseln och ge både friskare personal och hästar. Jag tycker att politikerna borde ta med i sin beräkningar att ridskolorna faktiskt är Sveriges största och mest välbesökta fritidsgårdar.
En ökad satsning från statens och kommunernas sida skulle betyda mycket för ridsporten. Inte minst på ridskolorna, där en ökad satsning skulle ge en hållbarare verksamhet där utövarna inte behöver lägga ut lika mycket pengar vilket skulle öppna möjligheter för de som tidigare inte haft råd.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan