Tekniken vs Moder jord


Moa Lindkvist 2010-05-21

Moa har tagit sin en titt på det industriella fiskets påverkat på Moder jord.
Moa har tagit sin en titt på det industriella fiskets påverkat på Moder jord.

Hur kommer det att se ut i våra hav år 2050? Kommer den mångfald som etablerades i haven för många, många år sedan finnas kvar? Oberoende forskare har ställt en hypotes; fiskebestånden kommer att vara borta om tio år om det industriella fisket fortsätter i samma takt som idag - och nu är det upp till oss att se till att hypotesen förblir obekräftad. Överfisket måste få ett slut!

Idag bedrivs industriellt fiske i en sådan omfattning att fiskarna inte hinner reproducera sig. 60 % av allt fiske görs med trålning - en metod som forskarna anser vara den mest destruktiva fiskemetoden vi har idag. Claire Nouvian, journalist och havsambassadör för IUCN (International Union for Conservation of Nature) sade följande om trålning; "Det är som att köra bulldozer i en skog, eller att hugga ner hela äppelträdet för att man vill åt äpplena". Trålning innebär att man fiskar med hjälp av ett strutformat nät som man sänker ner i vattnet, på ett djup upp till 500 meter. Nätet får ligga i vattnet i ungefär sex timmar och dras alltså efter båten - samtidigt som havsbotten renskrapas totalt. Eftersom nätet är så pass tungt förstör det utan problem korallrev som växt under flera hundra år, och i och med att havet belastas så tungt av trålarna hinner botten aldrig återhämta sig. Detta medför att fiskarna inte har någonstans att söka skydd, hitta mat eller fortplanta sig på - och det leder tillsammans med själva fisket till mindre fisk i haven.

En annan metod som används är ekolodning. Ekolodning utnyttjas främst för att mäta vattendjup men det är även populärt att lokalisera fiskstim med hjälp av metoden. Ett ekolod fungerar på följande sätt; ljudimpulser sänds ut på en styrka av ca 25000 hertz, och genom att mäta hur lång tid det tar för impulsen att komma tillbaka till mottagaren kan man beräkna avstånd till botten, vrak eller fiskstim. Man skulle kunna jämföra ekolodets metod vid hur fladdermöss orienterar sig. Ekolodning är ett extremt kraftfullt verktyg - som genererar i att fisken inte är säker någonstans.

Är det rätt av oss att fiska i de kopiösa mängder vi idag gör? Redan idag har människan totalt utrotat fiskstim på vissa platser. Söder om Australien fanns det för ett antal år sedan mycket gott om blåfenad tonfisk - idag bedrivs inget fiske av den arten där. Detta på rund av att det helt enkelt inte finns någon blåfenad tonfisk kvar längre. Denna utveckling är ohållbar. Är detta rätt mot kommande generationer? Ingen tjänar på att det inte finns någon fisk kvar.
"Hela mänskligheten är skyldig, för alltihop beror på teknikens framsteg." Orden är Claire Nouvians och syftar på dagens situation. Överfisket har bidragit till hungersnöd, övergödning och utfiskning. Detta är ett faktum som måste tas på allvar; om vi vill att det i framtiden ska finnas fisk i våra hav, i våra affärer och på våra bord.

Jag anser att det måste stiftas internationella lagar som följs upp noggrant på rullande schema. Det finns redan lagar för hur mycket man får fiska, men med den dåliga kontroll som idag finns fångar fiskare utan problem dubbelt så mycket som tillåtet. Det måste bli hårdare straff för dem som bryter mot lagarna - folk ska förstå att det tas på allvar.

Vi konsumenter har också ett ansvar. Genom att välja "rätt" fisk kan vi bidra till en hållbar framtid. Odlad fisk är en stor bov i dramat eftersom det bidrar till överfiske, övergödning och sjukdomsspridning. Till ett kilogram odlad lax krävs 3-4 kilogram vild ansjovis. Dessutom används antibiotika i stora mängder, och det medför större resistens mot bakterier hos både fiskarna och hos oss som äter dem. Det ska vara lätt att välja rätt - därför har producenterna ett ansvar att märka fisken.
Om vi vill ha kvar våra rika hav måste vi agera nu. Människans historia präglas av händelser, stora och små, som en följd av våra giriga tankar och aktioner. Nu är det upp till oss att ställa om, tänka långsiktigt och inse att det finns mer än pengar i vår värld. Dessutom tjänar ingen pengar på att det inte finns någon fisk att fånga i framtiden. För att vårat arv till nästa generationer inte bara ska bestå av förstörelse och överdrivna resursanvändningar måste vi idag börja samarbeta - det finns fortfarande hopp!

Människan pratar om en strid mot naturen men glömmer att om hon vinner är hon ändå en förlorare. - E.F. Schumacher

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
1. Tänkvärt Elin Posch 2010-05-25


Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan