Aurasma - förstärkt verklighet


Dennis Anglert och Charlie Röle 2015-06-02


Förstärkt verklighet har du säkert träffat på förut men kanske inte riktigt vet vad det innebär. Det finns mycket av det inom idrott när man ser det på TV.

Det är vad Aurasma gör och nu ska jag gå igenom bland annat hur det kan användas för att göra skolan roligare.

Aurasma är en brittisk applikation för Iphone, Ipad och Android. Den arbetar med förstärkt verklighet, augmented reality på engelska, och kortfattat kan jag säga att det är när man tar den verkliga världen och tillsätter vad man själv önskar. Det kanske låter krångligt men det är det inte. Till exempel används det i längdhopp då det syns ett streck där rekordet ligger för att göra det lättare för de som sitter hemma i soffan.

Aurasma kan koppla ett objekt till något och då kallas det för en Aura. En Aura kan både vara en bild, teckning, 3D föremål, ja faktiskt nästan vad som helst. Ifall man hittar en Aura så kommer det som är kopplat till Auran att spelas upp som ett lager ovanpå och det som spelas upp kan vara en bild, film eller 3D-amination. Det kallas att man förstärker verkligheten på den ”device” som du för tillfället använder.

När det gäller att använda Aurasma är den ganska funktionell. Det negativa är att det inte finns så många bra användningsområden i skolan men det finns några som är helt ok. Den kan även ge upphov till vissa rackartyg. Till exempel att folk skapar Auror som inte är lämpliga i klassrum och de går inte att få bort utan att få tag i den som skapade Auran. Aurasma kan användas till skattjakt då eleverna får leta efter en Aura och när de håller sina mobiler framför Auran spelas det upp en film där ledtråden till nästa ledtråd finns. Dessa ledtrådar skulle kunna vara till exempel en matematikuppgift eller ett SO-begrepp. Aurasma skulle också kunna få en lärobok till liv genom att skapa Auror i den som är kopplade till filmer om vad kapitlet handlar om. Likadant med en informationstavla. Jag själv tror att vi kommer att se mer av förstärkt verklighet men att det kommer att dröja ett bra tag.

Jonas Åhlund har också några tankar kring Aurasma. Så här säger han:

-  Om vi lyckas ta oss utanför skolbyggnaden så skulle vi kunna förstärka verkligheten kring vissa byggnader, vi kan prata historiska byggnader, vi kan prata samhällskunskap d.v.s. hur man bygger för att ett samhälle ska kunna fungera och vad krävs. Geografi, stadsbebyggelse av olika slag.

Han fortsätter:

-  Fast just idag känns det inte som att vi är supernära där men vi ska aldrig begränsa oss.     

Ett tips är att märka alla ställen med ett lila A där det finns en Aura för att då slipper man gå runt och leta. Det finns också flera tusen 3D-aminationer inlagda från början i Aurasma men jag tycker inte att de är så användbara eftersom att de inte är så lärorika och kan därför inte användas i skolan på ett bra sätt. Ett annat minus är att Aurasma låser sig ibland och man skickas ut, det är ett störande moment så där är förbättringar möjliga.
Designen är heller inte superbra men en bra sak är att Aurasma är gratis att ladda ned. 

Nedan kan du se en kort demonstrationsfilm gjord av Emelie och Emil.



Tipsa en vn Skriv ut



Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan