Vem bryr sig?


Martin Lindén och Isak Martinsson 2008-10-09

Lotta Anglén som jobbar med miljön i kommunen.
Bild:Martin Lindén
Lotta Anglén som jobbar med miljön i kommunen.

”Vem bryr sig” är Tyresö kommuns nya kampanj som med hjälp av skolor, föreningar och insatser av Tyresöbor ska bidra till att göra Tyresö renare än någonsin.

Projektet ”Vem bryr sig” är till för att lära barn och vuxna att sluta slänga skräp där det inte ska vara, till exempel om en papperskorg är full så ska man inte slänga sitt skräp bredvid som många gör. Det är inte bara barn och ungdomar som slänger skräp på fel ställen, det är också väldigt många vuxna som tror att det inte gör någon skillnad om bara de själva slänger en soppåse eller något liknande på fel ställe. Det är inte bara otrevligt och äckligt med skräp, barn och djur skadar sig ofta på glasbitar eller aluminium burkar som ligger på marken.



Ungdomar lär vuxna

Nedskräpning
Bild:Martin Lindén
Nedskräpning

Idag lär sig många ungdomar i skolan att tänka på miljön. Därför vet många barn idag mycket mer än vissa vuxna. Då måste ibland ungdomar hjälpa till och påminna vuxna vart allt skräp ska ligga. Många vuxna vet vart skräpet ska läggas men bryr sig inte om skräpet hamnar på fel ställe. Självklart kan många ungdomar också vara väldigt slarviga. Förra året startades olika tävlingar inom kampanjen och gjorde så att alla skolor i Tyresö hjälpte till att få ett renare Tyresö. En av tävlingarna gick ut på att plocka skräp och hitta det äckligaste. Vinnarna fick ett välförtjänt pris. Tyresö kommun har också personal som plockar skräp två timmar varje dag. Det är en stor fördel till att vi idag kan ha vårt fina Tyresö som har mål att bli ännu finare och bättre.


Miljömålen

Det här är en dagvattendamm i Tyresö.
Bild:Martin Lindén
Det här är en dagvattendamm i Tyresö.

Ett miljömål som Tyresö kommun har satsat på är att få renare luft i Tyresö. De uppmanar föräldrar att inte skjutsa barnen till skolan utan gå med dem dit, det projektet kallas för "Vandrande skolbuss".

Ett annat mål är att minska övergödningen. Det är så mycket vägar så vattnet rinner snabbt ner till sjöar utan att näringen tas upp av växter. För att minska övergödningen så har det byggts dagvattendammar som stannar upp vattnet så det inte rinner ut direkt i sjöarna.

Om regnvattnet stannar upp i små dammar så försvinner mer näring så när det väl kommer till sjöarna och ut i havet så är det inte för mycket näring kvar.

Vi tackar följande hjälpsamma personer på Tyresö kommun vilka gjort denna artikel möjlig:
Göran Bardun Kommunekolog
Mette Kjörstad Folkhälsoplanerare
Johanna Östhem Miljöplanerare
Lotta Anglén "Vem bryr sig-projektet"