Katter - världens mest underbara djur


Lova Tralla och Maria Tolkacheva 2011-01-23

Cool katt.
Cool katt.

Är du sugen på att skaffa ett djur då ska du skaffa en katt. Katten har i över 4000 år varit en trogen vän till människan. Letar du efter ett gosigt, enkelt, keligt och busigt djur, då är katt det bästa alternativet. Katten är ett djur som du får ut massor av kärlek och vänskap av. Det är också mycket enkelt och behändigt.

Det finns en katt för alla. Det finns långhåriga och korthåriga, innekatter och utekatter, tjocka och smala, stora och små, vildkatter och tamkatter i alla färger, det finns även allergifria katter, som sagt, en katt för alla.

Det var egyptierna som tämjde den afrikanska vildkatten. Sedan spreds katten över världen och fanns i Sverige på vikingatiden för mer än tusen år sedan. Människorna uppskattade att katten tog råttor och möss som åt av matförråden. Idag finns många raser som kan se väldigt olika ut. En katt har flera olika läten. Den kan bland annat jama, morra och spinna. När den spinner betyder det ofta att den mår bra, men inte alltid. Spinnljudet uppkommer när struphuvudet och tungbenet vibrerar. Katten är beroende av sin ägare hela livet. Den ser på sin ägare som den en gång såg kattmamman, som den som ger den mat, värme och trygghet. De vanligaste kattraserna i Sverige är, förutom huskatten, Norsk skogskatt, Perser, Helig Birma, Ragdoll och Maine Coon. Det finns 1,6 miljoner katter i Sverige. Men katter behöver inte registreras, därför kan man inte helt säkert veta hur många katter det finns. Det finns cirka 950 000 hundar i Sverige. Det bevisar att katten är mycket populärare än hunden som husdjur i Sverige.

Källa: Nationalencyklopedin och katterian.se