Handboll


Lova Tralla 2011-02-12

Varför inte prova på att spela handboll.
Varför inte prova på att spela handboll.

Jag spelar handboll i HK Tyrold. Det är superkul! Handboll är en rolig lagsport där inget fungerar utan samarbete. Handbollen föddes i Tyskland runt 1920-talet, även om liknande spel funnits i Europa, Nordafrika och på Grönland sedan medeltiden. Herrhandboll har funnits med på OS-programmet sedan 1972.

Handboll anses vara en av de äldsta sporterna i historien. Redan de gamla grekerna och även romarna ska ha spelat något som har vissa likheter med dagens handboll.

I en handbollsmatch är det sju personer på plan varav en i mål. Utespelarna får inte nudda bollen med fötterna men målvakten får nudda bollen med alla kroppsdelar. Målvakten har en målgård där endast han/hon får vara. Utespelarna får ta tre steg med bollen, därefter måste bollen spelas vidare eller studsas i golvet. De får inte vara innanför målgården men däremot får de hoppa utanför, skjuta bollen och sedan landa innanför målgården.

Handboll är ett spel där det är mycket närkontakt och mycket är tillåtet, men spelet får aldrig bli osportsligt eller fult, i närkontakten finns alltså begränsningar vad man får göra. Handboll är en intensiv sport där det krävs styrka, snabbhet, kondition, bollsinne, samarbete och uthållighet. I närkontakten får man vara beredd på smällar, men oftast gör det inte så ont.

Handbollsord
Dubbelstuds: man har studsat bollen, tagit upp den och sedan studsat igen.(ej tillåtet)

Stegfel: du har tagit fler än tre steg med bollen utan att ha studsat. (ej tillåtet)

Övertramp: du har satt din fot på eller över målgårdslingen. (ej tillåtet)

Punkta: Någon spelare håller undan en motståndare från anfallsspelet. (ej tillåtet i juniorspel)

Kontra: En långpass från ena sidan av planen till andra där en spelare springer och troligtvis fångar bollen.

Är du en tjej eller kille som tycker att detta verkar kul, testa det! Det är riktigt roligt!