Prima Facie


Jonas Åhlund 2011-10-30

Åt vilken lagbok väger vågskålen över? Blå eller röd?
Åt vilken lagbok väger vågskålen över? Blå eller röd?

Prima Facie är en tidskrift som ges ut av Juridiska föreningen vid Örebro universitet. I senaste numret har reportern ställt några juridikstuderande mot väggen med hjälp av fem snabba frågor. En del intressanta svar på två av de fem frågorna är helt klart värda att förmedlas till Strandarens läsare. Var det någon sa att jurister inte har humor? Döm själv.


Vilken är din favoritlag?

"Inkomstskattelagen, det är en lag man har stor nytta av att känna till. Det är exempelvis bra att känna till att uppsamlade kottar med värde upp till 12 500 kr är skattefria."

"Byggningabalken 12 kap vilket består av bestämmelser som reglerar hur svin får traska runt i ollonskogen. Det är ett tydligt exempel på hur flexibelt rättsystemet är när det gäller att anpassa sig till dagens samhälle.".

"Jag har nog ingen direkt favoritlag, men av de mer okända lagarna är lag (1992:1685) om skydd för kretsmönster för halvledarprodukter värd att lyftas fram i offentlighetens ljus oftare."

"Tyngdlagen, det hade varit svårt att spela badminton annars och det tycker jag är roligt".

Om du var strandsatt på en öde ö och bara fick ta med dig en lagbok, blå eller röd?

"Den blåa eftersom den är mer praktisk att använda till jakt. Jag har aldrig själv testat men jag tror det är lättare att träffa levande föremål med den blå än den röda. Den har även en snygg blå färg, om man ändå ska vara fast på en öde ö vill man ha något snyggt att kolla på."

"Den röda bör hålla liv i elden längre".

"Den röda. Den skulle passa bättre med min strandoutfit".

Källa: Prima Facie nr 01, 2011.