Skolmiljön berör tyvärr ovanligt många


Emelie Fransas 2012-10-19


Många anser att skolan är en bra och trevlig plats där man utvecklar sin kunskapsförmåga.
Jag anser att det till en stor del är sant, men det som döljer sig är de smutsiga toaletterna, den någorlunda skolmaten som kan vara okej att äta ibland, alla elever med sina mobiltelefoner överallt, en massa papper vi elever ska hålla reda på men som slängs på vägen till vårt skåp eller våra okoncentrerade ansikten som kan utmärka sig en aning extra vissa lektioner. Varför är det så?


Att toaletterna ser ut som de gör är brist på respekt för nästa person som ska in där. Papper slängs på golvet, det kan vara rester kvar av personens behov i toan och många tvättar inte ens händerna även fast det finns en skylt om det. Varför inte göra renoveringar på toaletterna som det behövs ganska så snart istället för att göra om vår skolgård som inte ens kommer någon vart? Klart en elev ska känna att man vill gå på toaletten om man behöver det, inte ska man känna att de är sunkiga och äckliga. Sanningen är dock att, det är de dom är.

Skolmaten direkt från centralköket kan jag nog samla ihop en lista om hur många som tycker den är vidrig, luktar illa och kan se ut på ett märkvärdigt sätt. Ska inte klaga som att det är allvarligt 365-366 dagar om året, för så är det inte. Fast allvarligt, bra mat skulle stärka elevernas koncentrationsförmåga men också få fler att vilja äta. Många tar bara två mackor och ett glas mjölk och påstår sedan att de är mätta och klarar av en hel skoldag, man det vet både ni som jag att det inte är sant.
 
På tal om koncentrationen. Mobilerna som eleverna nu för tiden använder till i stort sätt allting används mer under de lektioner de anser inte är speciellt ”viktiga” och spelar eller kollar på roliga videos, går in på massa appar eller hittar på något med den. Det finns alltid något som man kan göra via mobilen. Det leder till att koncentrationen minskas, man hamnar efter eller också kanske man redan är efter och då inte anser att man behöver jobba. Ligger du efter är det dubbelt så viktigt att du kämpar dig upp tills du ligger där du ska vara.

En del lektioner eller i stort sätt alla, får du lösa papper som du antingen ska ta hem, har i läxa eller ska ta med till nästa lektion. Papperna hinner dock inte komma så långt som till en papperskorg innan man ens hinner öppna skåpet. Oavsett om man ber om mindre papper så blir det aldrig någon skillnad. En del slänger deras papper på vägen till sitt skåp på golvet eller lägger det på något bord. Det skräpar bara ner i skolan så varför inte minska ner med papper, låta oss arbeta på datorer eller liknande. Det gäller pennor och sudd också. Det är alltid någon som glömt något av det VARJE lektion.  
 
Jag anser att detta är något som bör bättras i skolan. Något som är nödvändigt och berör alla som är i skolan. För vem vill inte gå i skolan i en trevlig miljö?