Sluta ignorera att unga mår dåligt


Denizéé Thörnroos 2015-09-25


Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20210322115504-832c8ab/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Jag har väldigt länge känt mig upprörd över att i dagens samhälle se att så många tonåringar och ungdomar må psykiskt dåligt. Vi alla både hör och ser att allt fler och fler ungdomar mår dåligt, lider av ett självskaddebeteende eller begår självmord. Jag fattar inte att vi bara står och låter det ske, vad är problemet?

Om vi inte vill att allt fler ungdomar ska må dåligt och att statistiken över att allt fler ungdomar begår självmord så måste vi agera nu och fort. Det är varken rätt eller rättvist att unga ska ha det så. Varje dag så ser, hör och vet vi att det finns ungdomar i vår egen omgivning som verkligen inte mår bra. Men ändå vänder vi ryggen till och beter oss som känslokalla svikare. Hur tror ni att det känns att vara i sådan situation?

Jag själv tror att det är omöjligt att sätta sig in i en situation där man vill ta sitt liv och lämna hela denna värld bakom sig. Eftersom jag själv är ung och har erfarenhet av att må psykiskt dåligt, så vet jag att ingen ska behöva gå igenom en sådan period ensam, det är varken rättvist eller moraliskt rätt. Nu kanske ni tänker att de unga som mår dåligt kan skaffa hjälp eller hantera detta själva eftersom det finns ungdomsmottagningar, kuratorer och psykologer, till exempel.

Men nej, det fungerar inte så. Utan det gäller framför allt att vuxna tar tag i det här och hjälper till! Om vi inte gör något åt det här kan faktiskt unga människor liv stå på spel.