Lustiga hatten -
Påven kommer till Sverige


Denizéé Thörnroos 2016-10-24

Påven, Papa, Papst Franziskus? Ja,och alla andra namn och titlar man kan kalla honom på alla världens språk. Denna gång kommer ytterligare en artikel om oss katolikers kära Petri efterträdare som denna gång kommer till Sverige snart. För ni har väl inte missat att påven kommer?

Jo, ni läste rätt. Påven kommer! Den 31 oktober till
1 november kommer den nuvarande påven Franciskus besöka Lund och Malmö under sin visit här i Sverige.
Under den 31 oktober kommer de huvudsakliga punkterna för påvens besök vara att träffa kungafamiljen i Kungahuset i Lund och sedan fira en ekumenisk gudstjänst i Lunds domkyrka. Sen så kommer även ett ekumeniskt event för allmänheten att äga rum på eftermiddagen då han personligen kommer att närvara en stund. Franciskus kommer att avrunda dagen med ett event med ekumeniska gäster på Malmö arena. Den 1 november kommer påven endast att fira mässa på Malmö arena innan det officiella avskedet inför hans hemresa kommer att äga rum. Men vad är syftet med besöket? Syftet är att uppmärksamma
500-årsminnet av reformationen. 

Med enklare ord är det för att uppmärksamma att reformatorn Martin Luther tog avstånd från den katolska kyrkan och bildade det vi idag kallar den lutherska kyrkan. Därför kommer påven hit till Sverige för att visa katolska kyrkans engagemang i 500-årsminnet av reformationen samt visa att den katolska kyrkan och de evangeliska kyrkorna vill samarbeta och tillsammans bidra till en konfliktfri relation till varandra och bygga vidare på försoningen som börjades för flera decennier sedan.

Detta var kort om påvens besök och om ni vill veta mer eller till och med själva ta er ner till Skåne och vara med om denna historiska händelse så finns all info i länken nedan: http://www.katolskakyrkan.se/

Jag kommer själv att vara på plats På Malmö Arena den 31 oktober och 1 november. Håll utkik här i Strandaren. Rapport om hur det var kommer.