"Jag förstår inte er som inte förstår"


Elin Wretman 2017-10-26

Eleverna i årskurs 9 har skrivit och hållit tal.
Valet av ämne har varit fritt, och Strandaren kommer publicera några av dem. Först ut är Elin.

”Jag förstår inte er som inte förstår. Hur kan man inte förstå? Jag förstår inte hur man inte kan vilja att vi alla ska ha samma möjligheter och rättigheter oavsett hur vi föds.

Jag vill att min syster och din syster ska ha samma möjligheter i livet som våra bröder.

Jag vill att min vän och din vän ska slippa behöva utstå de sexistiska kommentarer hon behöver utstå, endast för att hon är en kvinna.

Och jag vill att min mamma och min pappa ska ha samma politiska, ekonomiska och sociala rättigheter, men även samma skyldigheter.

För det är vad feminism handlar om. Feminism är jämställdhet. Jämställdhet inom det politiska, sociala och det ekonomiska. Det är en samling rörelser och ideologier vars målsättning är att alla kön ska ha samma rättigheter.

Och jag förstår inte hur man inte kan förstå det.

Feminism handlar inte om manshat, om att kvinnor är bättre eller ska ha mer makt än män.

Det handlar om jämlikhet. Återigen, jämställdhet är feminism. Och att vara feminist betyder inte att du hatar män. Jag är feminist. Jag är feminist för att jag tycker att jag och alla andra kvinnor i världen borde ha exakt samma rättigheter som alla andra.

Jag förstår inte hur man inte kan bry sig.

Jag kan inte sluta bry mig om jämställdhet bara för att jag hade turen att födas i ett land där jag får gå i skolan och har rätt till utbildning. Där jag har ett val, och inte kan tvingas in i ett äktenskap, och där jag har rätt till att äga en egendom. Oavsett finns det kvinnor som inte ens får vistas utomhus utan en man, och det är fel.

Jag förnekar inte att det finns orättvisor mellan könen som drabbar män, däremot har jag i mitt tal valt att fokusera på det som vi kvinnor utsätts för.

I Sverige har 4 av 5 kvinnor utsatts för sexuella trakasserier.

I Sverige har vi aldrig haft en kvinnlig statsminister.

I Sverige tjänar en kvinna i snitt 20 000 kronor mindre än en man per år, för samma arbete.

Så till er som menar på att feminism inte behövs i Sverige, vill jag klargöra att det visst är nödvänligt. Även om det är mycket mer jämställt här än på många andra platser runt om i världen, så behövs det.

Trots att vi kvinnor i Sverige får vistas utomhus utan en man vill jag inte att vi ska behöva vara rädda. Rädda för att vistas utomhus ensam. För jag kan ärligt säga att jag är rädd.

Jag är rädd för att gå utomhus ensam på kvällarna.

Jag är rädd för att åter och återigen behöva bli tafsad på.

Och jag är rädd för att de jag älskar ska bli offren för sexuella övergrepp.”

Och jag vill inte att min lillasyster, min vän eller min kanske framtida dotter ska behöva känna den rädslan. Det enda jag vill och begär att vi alla ska behandlas likadant och respektera allas egna val, egna kroppar och egna gränser.

Samhället måste ändras. Stereotyperna måste förändras. Män måste få visa känslor och kvinnor måste få vara hårda. Vi kvinnor måste få samma rättigheter och skyldigheter som alla andra, framför allt i de länderna där jämställdhet ligger längst bort från att vara verklighet. Och vi alla, måste vara lika mycket värda oavsett vilka vi föds till.”