"Hade ingen aning om att det skulle bli så stort"


Alice Alm och Hedda Röstin 2017-12-18

Bild: Bilden är hämtad från webbsidan

Efter svenska vinsten i VM-kvalet för herrlaget i fotboll fick 14-åriga Tilda Larsson från Tyresö en briljant idé; “granenigranen”. Vi har intervjuat Tilda för att få reda på mer.


Hur kom du på idén?

Jag tittade på VM-kvalet och då kom jag på att “granen i granen” var en bra slogan till en julgransprydnad. Jag kontaktade därmed Andreas Granqvist, lagkapten i svenska herrlandslaget i fotboll, och frågade om det var okej att använda hans ansikte på en julgransprydnad.

Han tyckte det lät som en fantastisk idé och föreslog även att en del av de tjänade pengarna skulle kunna skänkas till Barncancerfonden, vilket jag höll med om. Sedan hittade jag ett företag som kunde trycka dessa julgransdekorationer.

Hur tillverkar du julgransdekorationerna?

Egentligen är det muggunderlägg med en bild som jag själv har designat på Andreas Granqvist som ett företag trycker ut. Sedan gör man hål i dem, sätter in ett snöre och skickar dem med posten.

Är det mycket jobb?

Ja, det tar lång tid att göra hål och sätta in snören i cirka 1300 muggunderlägg och det kommer bara in fler och fler beställningar. Men det är väldigt kul att det går så bra!

Hur fungerar det med pengarna?

Jag betalar 14 kronor till tryckbolaget per julkula och 10 kronor för varje kula till Barncancerfonden. Resten får jag själv. Dock så vet jag inte vad jag ska göra med pengarna, men jag får se.

Behöver du skatta?

Om man tjänar över 50 000 kronor, vilket jag nu har gjort, så måste jag skatta. Dock så vet jag inte än hur mycket av inkomsten som måste skattas.

Trodde du att det skulle bli en så stor grej?

Nej, det trodde jag verkligen inte. Det var när Andreas publicerade det på hans Instagram och när Aftonbladet ringde som jag förstod att det kunde bli stort. Sedan hörde fler tidningar av sig och fler beställningar gjordes. Hittills har det gjorts cirka 1300 beställningar.

Hur köper man dem?

Gå in på www.granenigranen.se för att beställa “granenigranen” för 40 kronor styck - samtidigt som 10 kronor av varje julgranskula skänks till Barncancerfonden.