Nu är det jul igen


Jonas Åhlund 2017-12-21

Emma Eriksson Wadman bjuder publiken på en högklassig musikupplevelse.
Bild: Jonas Åhlund
Emma Eriksson Wadman bjuder publiken på en högklassig musikupplevelse.

Så var den höstterminen på Strandskolan i Tyresö över. Eleverna vilar sig från skolarbete och lärarna tar tillfället i akt och klurar ut nya utmanande uppgifter inför vårterminen 2018.

Julavslutningarna bjöd som vanligt på sång, tal och en förväntsfull känsla av att tomten nog kommer i år igen. Lyckligtvis flyger hans släde för annars hade han nog fått låta tomtenissarna montera hjul på den för någon snö syns inte till.

De enda bilderna som vi på Strandaren publicerar är från högstadiets avslutning. Långt ifrån alla av de yngre eleverna önskar vara med på bild så därför väljer vi att göra så här.  

Som alltid hade personalen som arbetar med F-6 gått "all in" och föreställningen som vi i publiken fick se gick inte av för hackor.  En härlig blandning av kreativitet och musikalisk talang. Tack, säger vi som hade förmånen att sitta i publiken.
Bilder finns att se på Strandskolan instagramkonto "strandskolantyreso".

På högstadiets avslutning bjöds bland annat på stämningsfull musik framförd på keyboard, tal skrivet av Cornelia i årskurs 9. Ett tal som du definitivt bör ta del av. Du kan läsa det i slutet av denna artikel. Delar av eleverna i årskurs 8 tog också tillfället i akt och framförde en fin sång.
Ett uppträdande som visar att det finns så mycket positiv vilja till att bidra med någonting bra hos våra ungdomar på högstadiet. Befriande att se att de goda krafterna får sista ordet.

Emma från årskurs 7 bjöd oss i publiken på en mycket angenäm musikalisk stund  då hon spelade på keyboard. Ellen, också hon från årskurs 7, skötte jobbet som konferencier hur bra som helst. 

Personal från årskurs 9 bjöd på ett uppskattat inslag i form av "näsflöjtsorkestern". Inte alls illa!

Vi ber om ursäkt för att vi inte hade någon reporter på plats när mellanstadiet hade sin avslutning. Vi lovar att skärpa oss till nästa års julavslutning,

Vi som arbetar med Strandaren önskar Er alla -  från oss alla - En riktigt God Jul och
ett Gott Nytt År! 

Glöm nu för allt i världen inte att läsa Cornelias tal! Här kommer det:

"Vet ni hur det känns att leva med någon som har adhd?

Att alltid hamna i andra hand?

Men samtidigt bli älskad tio gånger starkare än någon annan?

Det vet jag.

Jag förstod aldrig som yngre varför min syster alltid blev 10 gånger ledsnare än mig när mina föräldrar skildes, jag förstod aldrig varför mina föräldrar gav henne mest uppmärksamhet och jag förstod aldrig varför jag aldrig räckte till. Men idag förstår jag.

Min syster har ADHD, därför känner hon så mycket mer och starkare än mig. Mina föräldrar gav henne en större del av uppmärksamheten eftersom hon var i större behov av den och jag räckte till, på samma sätt som jag räcker till idag. Jag förstår fortfarande inte riktigt varför min syster alltid bråkar med mig om vem som tog mat först, eller hur hon kan brinna så passionerat för något. Och jag kommer aldrig förstå, för jag har inte ADHD.

Min syster får ofta hat på grund av att hon är annorlunda. Men vem vill vara exakt likadan som någon annan? Vad har man att prata om då när man känner exakt likadant och ens liv matchar exakt. Jag vill i alla fall inte vara någon annan än mig själv och det borde inte någon annan heller vilja. Att mina samtal med min syster kan bli så otroligt djupa och personliga beror mest på att hon kan öppna upp sig med hela sitt hjärta, och att vi är så pass olika.

Och min systers diagnos har inte bara påverkat mig negativt, jag har lärt mig så otroligt mycket utav henne. Jag har lärt mig att inte behöva jättemycket uppmärksamhet, jag har lärt mig att klara mig på egen hand, eftersom det var så jag fick klara mig som yngre. Jag har även lärt mig att ADHD inte är en sjukdom, det är en superkraft och alla som har den borde skrika ut det och aldrig någonsin skämmas. Så vet ni hur det känns att leva med någon som har adhd? Att alltid hamna i andrahand? Men samtidigt bli älskad tio gånger starkare än någon annan?

Det vet jag."











Lärare Malin läser upp Cornelias tal.
Bild: Jonas Åhlund
Lärare Malin läser upp Cornelias tal.

Ellen Bengtsson Redner skötte konferenciersysslan med bravur.
Bild: Jonas Åhlund
Ellen Bengtsson Redner skötte konferenciersysslan med bravur.

Elever ur årskurs 8 visar vad god och positiv vilja kan åstadkomma.
Bild: Jonas Åhlund
Elever ur årskurs 8 visar vad god och positiv vilja kan åstadkomma.

Personalen i årskurs 9 spelar näsflöjt. Ett uppskattat inslag!
Bild: Jonas Åhlund
Personalen i årskurs 9 spelar näsflöjt. Ett uppskattat inslag!

Rektor Monica talar om att det är viktigt med balans i livet.
Bild: Jonas Åhlund
Rektor Monica talar om att det är viktigt med balans i livet.