Kabyssen - ett topp 10-kök i Sverige


Jonatan Åhlund 2018-05-24

Bild: Jonatan Åhlund

Bild: Jonatan Åhlund

Strandskolans matsal, även känd som Kabyssen, kan komma att bli ett prisbelönt kök i höst. 
De är nämligen nominerade i White Guide Junior.

Det finns gott om matprogram och matpriser i världen, men för skolköken är utbudet något mer begränsat. Ett par utmärkelser finns det dock att tampas om, och ett en sådan är ”Årets Hållbara Offentliga Restaurang 2018” som delas ut i höst, i samband med White Guide Junior. Men vad är då White Guide Junior?


200 kök testade

I kategorin som Strandskolans Kabyssen är nominerad kan vi dock sammanfatta det hela till att det är helheten som bedöms. ”White Guide Junior är den enda tävlingen i Sverige som bedömer HELHETEN. Juryn har bedömt smak och näring, men också måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete, engagemang från rektorn, kommunala satsningar, hållbarhet och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för eleverna.”, skriver arrangören på sin hemsida. Strax över 200 bespisningar, i förskolor, skolor och seniorboenden, har granskats av juryn, och nu är tio kvar i tävlingen. De tio är:
Byskolan, Lund
Lötkärrsskolan/Mullebo förskola, Haninge
Montessoriskolan, Norrtälje
Skogsbackens förskola, Stenungsund
Strandskolan, Tyresö
Sundstagymnasiet, Karlstad
Svansjöns förskola, Malmö
Tullängsgymnasiet, Örebro
Vallens miljöskola, Sundsvall
Älvkullegymnasiet, Karlstad

Den 18 september presenteras vinnaren. Vi önskar Kabyssen ett stort lycka till, och tackar oavsett hur det går för den goda maten och deras härliga engagemang.