VM i all ära - viktigast är gröten


Jonatan Åhlund 2018-06-02

Bild: Jonna Anttila

Sommarens fotbolls-VM är inte det enda mästerskapet som stundar. Gröt-VM ska även det avgöras, och Strandskolan kan bli representerade.

Strandaren har tidigare kunnat rapportera om dartframgångar i personalgruppen. Den här gången är det dock inga pilar som viner, i stället ska sleven ner i grytan. Jonna Anttila, till vardags i Strandskolans kök, har nämligen ställt in siktet på att komma med i gröt-VM i Skottland. Det finns givetvis många olika skolor inom grötens värld, men nu får julfantasterna och eventuella tomtar i läsarkretsen ursäkta, för i den här tävlingen är det havregrynsgröt som gäller.
Vad gäller övriga ingredienser är den konstnärliga friheten stor dock, vilket barnen på fritids har fått erfara, liksom Strandarens testpanel bestående av ett antal niondeklassare.

- Tävlingen är inte det viktigaste, det roliga är att få barn som inte brukar äta gröt att börja göra det, berättar Jonna.

Provsmakning

Fritidsbarnen på mellanstadiet, och en del pedagoger kan vi avslöja, har under våren fått chansen att provsmaka olika varianter av havregrynsgröt på fredagarna. Granskottssirap, kokos, ananas, rostade kokosflakes, mango, hallon och blåbär är några av ingredienserna som ackompanjerat havregrynen, i en smakupplevelse som skiljer sig från den traditionella frukostgröten.

- Jag gillade kokossmaken, sade en provsmakare.

Regerande mästare

Årets upplaga av ”The Golden Spurtle World Porridge Making Champion” blir den 25:e i ordningen. Förra året blev det svenskt dubbelguld, då Ellinor Persson och Per Carlsson tog hem varsin titeln. Ellinor tog hem klassen ”Världens bästa grötmakare”, medan Per vann klassen ”specialitet”, där havregryn är huvudingrediensen i någon form av rätt.

- Det är en riktig ära att bara få delta i tävlingen. Jag kan inte sätta ord på hur jag känner, det är helt enkelt en fantastisk känsla. Jag blev väldigt exalterad när Per vann specialitetspriset, och när domarna ropade upp mitt namn som världsmästare kunde jag inte tro det – jag hoppade upp och ner, sade Ellinor till arrangörens hemsida efter guldet.

Bild: Jonatan Åhlund

Bild: Jonatan Åhlund

Bild: Jonna Anttila

Bild: Jonna Anttila