Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

SÖS – Räddning eller katastrof?


Niklas Brauer och Kevin Järnberg 2008-10-09

Det här med miljöarbete är ett lite suddigt område.
Bild:Niklas Brauer

Det här med miljöarbete är ett lite suddigt område.



Strandskolans projektdagar handlade om skogen och om miljön, Niklas och Kevin är ett par stjärnelever som blev klara första dagen med deras hårt arbetande insändare om skogen och miljön. Jonas, deras arga lärare, var bara för sur för att låta eleverna vara klara så han gav dem en jobbig extrauppgift. Jonas tyckte det var lagom tid för mvg-eleverna (det återstår att se...Jonas anm.) att åka ut i vilda livet och prata med folk. Niklas (egentligen var det Jonas) kom med den klara idén att åka till hans mammas jobb Södersjukhuset i Stockholm(SÖS) och intervjua deras miljöombud Anita Ericsson. Kevin och Niklas tog tre timmar av sin skoltid och åkte in till SÖS och frågade om hur dem gjorde för att påverka miljön.

De två eleverna tog bussen från Lagergrens väg, där Strandskolan ligger, till Gullmarsplan. När dem väl kommit fram till Gullmarsplan så gick de ner till tunnelbanan och tog den Grönalinjen mot Hässelby, en station till Skanstull. De började vandra uppåt, ut mot Medborgarplatsen. Och så gick dem. Och så gick dem lite mer. Och till slut hamnade de vid Söderhallarna. Så virrade dem runt på söder i en halvtimme, tills dem till slut hittade BP:s idrottsställe. Och därifrån var de äntligen på rätt spår igen.

När dem äntligen kom fram till SÖS så tänkte de ta kort på stora entrén, men det gick ut och in folk hela tiden så vi fick aldrig till ett klockrent kort, så vi gick in så länge och tänkte ta kortet efter intervjun. De tog ”A-hissen” upp till andra våningen där gynavdelningen ligger och där jobbar Niklas mor Lotta.


Vad gör ni med tungspatlarna?

Först presenterade Lotta Niklas och Kevin för alla som jobbade där och sedan hälsade de på Anita Ericsson, somärmiljöombud, och Anita visade dem runt lite. Till slut, efter en liten vandring, satte de sig ner i fikarummet och började fråga.

- Vad gör ni med tungspatlar, plasthandskar och plastmuggar? frågade Niklas.
- Vi slänger bort det, sa Anita.

- Så det återvinns inte? frågade Niklas med förvånad min.

- Nej, det är ju massa bakterier från patienter, tex blod och avföring osv, sa Anita.

Jaha, sa Niklas med nedslagen min.

- Hur gör ni med batterier då? Använder ni omladdningsbara eller är det engångsbatterier? frågade Niklas.

- Nja, sa Anita. Vi använder engångsbatterier helt enkelt för att det är säkrare. Ett skadat batteri kan ju innebära livsfara för patienter.

- Men de återvinns i alla fall ?
- Ja då, vi lägger dem i batterilådor, sen kommer någon nisse och hämtar dem.

- Hårdplast då? T.ex. tvålburkar, vad gör ni med dem?

- Jo, de återvinns, det är samma nisse som hämtar dem.
- Nålar och andra smittsamma saker? Är de återanvändningsbara?

- Nej, eftersom de är smittade så är det inte jättebra att återanvända dem. Så vi lägger de i baljor med lufttäta lock och så hämtar samma nisse det också.

- Vad köper ni in? Tänker ni på vart saker är gjorda och sådant eller?

- Nej, inte direkt. Handskarna här kommer ju ifrån thailand. Det är ju inte jättebra direkt.

- Tack och hej, leverpastej, sa Niklas och Kevin och drog därifrån.


Hur gick det bilden av entrén

Men där den ju - entrén.
Bild:Niklas Brauer
Men där den ju - entrén.

De gick därifrån. Nu var det bara entrébilden kvar. Det tog ett antal försök innan de ens hade en chans att få en bild. Självklart sumpade de den, så de var tvungna att vänta ännu mer.

Niklas såg sin chans, det var en tant i en rullator som var på väg ut och hon var inte snabb direkt. Niklas kastade upp mobilkameran och tryckte snabbt på avfyrningsknappen och fick till en schyst bild.

Niklas och Kevin var nöjda med dagen och tog bussen hem och började skriva på artikeln.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan