Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Matiga förändringar väntar


Linnea Carlström 2010-04-29

Städdag=korv till lunch.<br />
Bild:Jonas Åhlund
Städdag=korv till lunch.


År efter år har de hundratals eleverna på Strandskolan fått trängas i den trånga matsalen och balanserat sina tallrikar med uppvärmd mat från Centralköket. Nu är de åren snart förbi. Inom en ganska snar framtid ska köket byggas om till ett riktigt tillagningskök så att skollunchen kan serveras och tillagas direkt. Ingen av drömmarna om förbättrad skolmat behöver längre existera i fantasivärlden - och det är verkligen på tiden.

Efter att ha serverat nästan 2500 pannkakor på bara några timmar sitter personalen som arbetar i köket och pustar ut när Strandarens reporter anländer med sitt block. Det har varit en lång dag. Men vetskapen om att en stor förändring väntar efter åren 2011 och 2012, då de ska få vara med och tillaga skolluncherna själva i det sprillans nya köket, håller deras drivkraft vid liv. För att få höra lite om hjältarnas åsikter, vars slitsamma jobb gör att vi på Strandskolan överhuvudtaget får skollunch, tog skolans skoltidning tillfället i akt då man äntligen fick se dem ta en välbehövd vilopaus.

Vilka är de största skillnaderna mellan mat som tillagas på skolan och uppvärmd mat från Centralköket?

Mat som tillagas på skolan är roligare och man vet mer om vad som finns i den. En maträtt som lagats ena dagen kan dessutom serveras nästa dag, vilket gör det hela ekonomiskare, säger husmor Monica.

Hur kommer ert arbete som matpersonal att förändras när all mat ska tillagas på Strandskolan?

En kökschef kommer att ha hand om oss och vi kommer även att ha en kokerska. När matsalen byggs ut och blir större behöver vi inte heller ordna med några matvagnar till de mindre barnen, eftersom det då förhoppningsvis finns plats för dem i matsalen varje dag. Det skulle underlätta vårt arbete betydligt! Att även ta itu med lite nya utmaningar ska bli jättekul, säger de allihop.

Vilken rätt är er favorit på skolmatsedeln?

- Jag skulle säga spaghetti med köttfärssås, säger Monica.
- Jag tycker att den färska laxen smakar godast, konstaterar Birgitta och Helena samtidigt.

Vilken av rätterna på skolmatsedeln skulle ni vilja ta bort?

- Pizza, eftersom det bara är bröd! säger Helena och Monica direkt.
- Jag skulle nog välja att ta bort den kokta fisken, eftersom det inte är många barn som äter det, säger Birgitta.
- Risgrynsgröten skulle jag ta bort, säger Gerónimo.

Nu är det bara för er elever som går kvar på Strandskolan att vänta i några få år till. Det sägs ju att man aldrig kan vänta för länge på något riktigt gott.

Birgitta serverar Lukas som går i årskurs 9.
Bild:Jonas Åhlund
Birgitta serverar Lukas som går i årskurs 9.


Helena är som alltid glad.
Bild:Jonas Åhlund
Helena är som alltid glad.


Helena och Birgitta.
Bild:Jonas Åhlund
Helena och Birgitta.


Gott med korv i det fria.
Bild:Jonas Åhlund
Gott med korv i det fria.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan