Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Kanelbullens dag


Lova Tralla 2010-10-04

Mmm, smaskigt.
Bild:Lova Tralla
Mmm, smaskigt.

Idag är det kanelbullens dag, den inträffar varje år den 4 oktober. Kanelbullens dag har vi firat i 11 år nu. Kanelbullens dag är en mycket omtyckt tradition bland de allra flesta.

Idén till kanelbullens dag föddes av hembakningsrådets Kaet Gardestedt (dåvarande projektledare) lagom till deras 40-årsjubileum.

Kanelbullens dag inträffar den 4 oktober för att hembakningsrådet inte ville att kanelbullens dag skulle konkurrera med andra mattraditioner som semmeldagen och kräftsäsongen.


Varför just kanelbulle?

Syftet med det hela var att hylla vår hembakttradition genom att lyfta fram ett traditionellt bakverk. Och kanelbullen låter som ett traditionellt och smaskigt val.

Baka kanelbullar

Ingredienser

Cirka 20 bullar.

25 g jäst
3 dl mjölk
75 g smör eller margarin
1 krm salt
1 dl socker
8 dl vetemjöl
2 tsk kanel
50 g smör eller margarin0,5 dl pärlsocker
1 ägg

Smula jästen i en stor bunke. Värm 75 gram fett med mjölk fingervarmt.
Tillsätt till bunken och lös upp jästen. Tillsätt 0,5 deciliter socker, salt och nästan allt mjöl.
Arbeta degen tills den släpper från kanterna. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.
Rör under tiden ihop 0,5 deciliter socker med 50 gram fett samt kanel.
Ta upp degen på bakbänk och knåda smidig.
Dela på två och kavla ut till liggande rektanglar en bit i taget.
Bred på kanelsmöret och rulla ihop från långsidan.
Skär i 2 centimeter breda bitar och lägg på bakplåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa övertäckt i cirka 25 minuter till.
Vispa ihop ägget och pensla bullarna. Strö över pärlsocker. Sätt ugn på 225 grader.
Baka i cirka 10 minuter eller tills de fått fin färg.

Recept hämtat från: bakrecept.se


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan