Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:
Ett SO-arbete i årskurs 8 inom tema Kärlek.

Kvinnans roll i olika kulturer


Malin Soop-Andersson 2004-12-20

Symboler i samexistens
Symboler i samexistens

Khairiya är tio år och bor Saudiarabien, i hennes hem är det hennes mamma som sköter allt. Hanna är tio år och bor i Sverige, i hennes hem delar hennes föräldrar på sysslorna.

Khairiya och hennes familj bor i ett litet hus i Saudiarabien. Deras liv är simpelt, men Khairiya och hennes fyra syskon får ändå en omsorgsfull och trygg uppväxt. Enligt den islamiska lagen är kvinnor och män jämlika men har olika skyldigheter, och eftersom Saudi- Arabien är ett land där man är väldigt stränga med lagarna är det viktigt att skyldigheterna görs. Kvinnans viktigaste uppgift är att ta hand om hemmet och sköta barnen. Kvinnor får även arbeta utanför hemmet, men det får inte utgöra hinder för deras hemsysslor. I Khairiyas familj sköter hennes mamma hemmet och barnen. Hon har inget annat ”riktigt jobb”. Khairiya hjälper ofta till hemma, dels för att hon är den äldsta dottern men även för att hon tycker synd om sin mamma som får göra så mycket. Khairiya drömmer om att bli någon slags minister och på så sätt kunna göra kvinnor lite friare i landet, i Saudiarabien får kvinnorna inte ens köra bil. Men denna dröm är svår att nå, eftersom kvinnor i landet inte får samma möjlighet att bli något som männen. Ibland önskar Khairiya att hon bodde i ett friare land som Turkiet, då skulle hon kunna jobba och ha egen inkomst och inte vara lika beroende av en man. Khairiyas pappa jobbar på ett plåtslageri i staden. Han känner inte så mycket pengar, men familjen klarar sig ändå.

Drömmen om att kunna förändra.
Hanna och hennes familj bor i en stor villa i södra Sverige. De lever ett normalt svenskt medelklass liv. Hanna får en stadig och kärleksfull uppväxt tillsammans med sin bror Hampus. I Hannas hem delar hennes föräldrar upp sysslorna; mamma tvättar och hjälper barnen med läxor och pappa städar och lagar mat. För att Hanna ska få sin veckopeng måste hon också hjälpa till i hemmet, genom att städa sitt rum och bädda sin säng. Hannas mamma jobbar på ett kontor och har sin egen inkomst, hon är inte på beroende av en man för att klara sig ekonomsikt. Hanna drömmer om att bli politiker. Hon vill kunna förändra saker och göra dem till det bättre. Denna dröm är en dröm som kan bli sann, eftersom att Sverige är ett land där kvinnor har en chans att påverka politiken.

De svenska papporna är bara pappalediga 15,3% av föräldraledigheten.
Jag tycker att de Muslimska länderna inte borde vara så hårda när det handlar om kvinnors skyldigheter. Jämför man med Sverige blir bilden av kvinnans situation i muslimska länder väldigt negativ. Men det finns även positivt i den situationen; Khairiyas mamma som inte har något vanligt jobb, utan ”jobbar” som mamma dygnet runt och gör all städning m.m. under dagen när barnen är i skolan. Då hinner hon lägga ner mer tid på sina barn när de är hemma, eftersom hon ändå har allting gjort då. Det kan leda till en bättre relation mellan mor och barn. Men varför kan det inte lika gärna vara mannen som är hemma med barnen?
En lösning vore att paret fick bestämma själva en som skulle jobba och en som skulle vara hemma och ta hand om hushåll och barn. Då skulle såklart männen och kvinnorna ha lika stor chans på att få bra jobb och tjäna lika mycket. Men här i Sverige har vi redan fått en liknande möjlighet; när ett barn föds här är vi hemma med barnet i arton månader. Enligt TCOs rapport Pappaindex 2003 tar papporna endast ut en sjunde del av alla föräldraragar under ett år, alltså bara 15,3 procent. Men det blir faktiskt fler och fler pappor som stannar hemma.
De muslimska länderna tycker att det är vi i Västeuropa som förtrycker våra kvinnor, genom att vi i många fall låter dem sköta både hushåll, barn och dessutom arbeta heltid.
Jämför man Hannas familj och Khairiyas familj har båda det bra. Hannas familj har större inkomst, men i Sverige är vi mer beroende av pengar än i Saudiarabien, bland annat på grund av klimatet. Hanna och hennes bror får ibland vara hemma själva en stund på eftermiddagarna då deras föräldrar är på jobbet, men när Khairiya kommer är hennes mamma alltid hemma.

Källor: www.islamguiden.com, ”Fakta om Islam” Abdul Latif Al Hoad Almqvist&Wiksell,
www.ur.se/ombarn/index.php?content=notis¬;is_id=579.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan