Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Studiebesök på TV4


Maria Tolkacheva, Sofia Bigert och Josefine Borin 2013-03-07

Bild:Maria Tolkacheva

Tisdagen den 5:e mars var vi på studiebesök hos TV4. När vi kom dit fick vi träffa Kajsa Gudmunson som är redaktör och programledare. Hon visade oss runt på TV4-huset och vi fick bland annat se när de klippte ihop en dokumentär, sminkstudion och hur de valde ut sina nyheter. Sedan fick vi en intervju med Andreas Haglind, redaktörschef för TV4 News och Kajsa Gudmunson.

Livet framför kamerorna ser väldigt enkelt och stilrent ut men bakom alla underhållningsprogram och seriösa nyhetssändningar ligger hundratals engagerade och drivande människor. Reportrar, journalister, filmfotografer, filmklippare, ljudtekniker, ljussättare och ljustekniker, rekvisitörer, produktionsledare, regissörer och producenter spelar alla en stor roll i produktionerna av teve. Alla arbetarna är som en del av ett stort mönster där alla hela tiden måste vara tillgängliga och göra sitt bästa eftersom allt inom kort tid ska sändas. Arbetena kräver mycket hårt jobb under stressiga förhållanden och en hög tolerans.

När vi kom in i TV4 News avdelning såg vi en massa människor sittandes vid sina datorer och telefoner. Alla arbetade och var koncentrerade men med ett leende på läpparna. Vi fick prata med några av arbetarna som med glädje och gästvänlighet berättade om sina arbetsuppgifter och återgick sedan till arbetet. - Det är en bra sammanhållning i TV4:s kollektiv. Jag tror att man ska säga så här om vårt arbete -Det är svårt att få jobb eftersom att det finns jättemånga journalister och få tillgängliga arbetsplatser, så om man vill ha det här jobbet måste man vara medveten om att man ska jobba hårt. Man måste vara engagerad, det går liksom inte att gå runt och löka en hel dag utan det är tufft, det är en bra sammanhållning men tuff miljö.

Ett fantastiskt jobb för den som håller måttet

När man är reporter eller redaktör bedöms allt man gör. Det går inte att ha en dålig dag då du sitter och gömmer dig bakom datorn och tänker att man tar igen det imorgon. Allt du gör, det ska ut i sändning som kanske 800 000 människor ser och inte bara dem, utan också dina kollegor och dina chefer ser vad du gör varenda dag. Varje text du skriver ska andra läsa och sedan ska det utvärderas på arbetspassen på morgonen. Det är ganska tufft.
Det är ett fantastiskt jobb men man får inte vara ömhudad, säger Kajsa Gudmundson, reporter och programledare för TV4 News. Det är jättemånga som skulle vilja bli journalister i dagens Sverige. Det enklaste sättet att följa sin dröm är att gå Journalisthögskolan eller motsvarande utbildning, då har man ändå en formell kompetens, annars så handlar det om att hitta en väg och visa vilja, man måste vara allmänbildad och väldigt intresserad av att berätta saker, vare sig det är bild eller ljud. Tyvärr är det en stor arbetslöshet bland journalister och det är svårt att få en fast anställning men företag som TV4 brukar ta in praktikanter från journalisthögskolor och om de jobbar bra kan de bli erbjudna en plats.

En redaktionschefs dag

Vi fick även en pratstund med Andreas Haglind, redaktionschef på TV4 News. Hans arbete inkluderar att bestämma vad som behöver göras, vad som ska väljas i det enorma och ständigt uppdaterade nyhetsflödet, han bestämmer vad reportrarna ska göra, vart man ska skicka länkbussar om det behövs åka utomlands och liknande. Han bestämmer helt enkelt innehållet. – När jag var ung skrev jag väldigt mycket, jag gillade ord. Det var min början, jag skrev i skoltidningen och små löjliga noveller. Det är där grunden för mig finns, berättade Andreas och log åt minnet. Han tar sitt arbete på allvar och jobbar långa arbetsdagar. – Jag kommer till jobbet klockan 7 och har då sett våra morgonsändningar, läst TT, skummat igenom åtminstone några tidningar på nätet, lyssnat på ekot. Klockan 8.30 har jag det första mötet med dem övriga arbetsledarna där vi tillsammans gör upp planer för hur vi ska göra det vi har tänkt göra, klockan 9 träffar jag reportrarna och lägger ut dem jobb som ska göras under dagen. Vi har en livekanal som heter TV4 News där vi hela tiden sänder och jag håller ett öga på den, kollar att det flyter och tittar lite då och då vilka ämnen dem har, och sen så går dagen i stort sett åt att hjälpa till och bevaka så att allting blir gjort. Klockan 15 har vi ännu ett möte då vi stämmer av om hur vi ligger till och hur de ser ut inför morgondagen, sen tittar jag på 19 och 22 sändningarna som en redaktör tar ansvaret för. På kvällen har man telefonavstämningar och så lägger jag mig runt 23 och så ska man upp igen dagen därpå. Det är svårt att tänka sig att nyheterna kan ha förändrats så mycket på bara 20 år.

Tekniken har förändrat sättet att arbeta

Med dagens teknik har vi tillgång till allt fler och färskare nyheter som man enkelt kan ta del av. Det enorma nyhetersflöde som finns har också gjort det svårare att källgranska all information vi får. På bara 20 år har nyhetssändningarna förändrats mycket. Då hade man inget internet och folk fick nyheterna från ett par nyhetssändningar och genom att lyssna på radio. Nu finns nyheter överallt på till exempel mobiler, plattor och tv med en stor utbredning. I sändningarna på kvällen förväntar vi oss mer än att bara höra vad som hänt eftersom de flesta redan vet om det. Många som läst en kort redogörelse på mobilen vill utöver det höra kommentarer från nyhetsuppläsarna. – Den stora skillnaden är att vi har en livekanal. Vi kan inte vänta med att spegla någon debatt om någonting till kvällen för alla andra tidning har redan skickat ut det här. Det är mycket mer om nu, nupublicering och nuproduktion än vad det var förr i tiden. Då kunde man mer i lugn och ro knåpa och pilla med ett inslag fram till kvällen, så gick det ut och man var nöjd med det, säger Andreas Haglind. 

Den utvecklade tekniken har inneburit både möjligheter och svårigheter. Idag har många människor Skype och Facetime till mobilen vilket gör att händelser och nyheter sprids över världen. Det ger nyhetskanaler möjlighet att snabbt få reda på och skicka ut nyheter. Med all den flod av information som finns har det blivit mycket svårare att källgranska. Ibland kan det vara svårt för tidningarna att hitta avsändaren och kontrollera att informationen och bilderna verkligen stämmer. Många nyheter sållas bort och det är kanalerna som avgör vad som är intressantast för många och om det kan beröra och väcka känslor hos folk. Även om tusentals människor dog i ett krig långt bort kanske svenska folket ändå är mer intresserade av en husbrand där tio svenskar omkom eftersom nyheten är mer lokal. TV4 är den enda svenska reklamkanalen med nyheter men när det gäller nyhetstidningar är alla finansierade med reklam. De riktar sig till målgruppen 15-59 år och är en lite yngre och kvinnligare kanal. TV4 nyheterna riktar sig till en större befolkning medan TV4 News är lite annorlunda eftersom den vill locka folk i åldern 30-50 år och främst mer välutbildade stadsbor med kvalificerade jobb.

Framtidens nyhetsförmedling

Som svenska lagen säger får de inte göra reklam för bland annat alkohol i Sverige medan TV3 kan det eftersom de sänder från England. Det som är viktigt i den journalistiska och publicistiska världen är att skilja reklam och nyheter åt. De som arbetar med nyheterna är fristående från all reklam och har inte något att göra med den. Deras framtida mål på TV4 är att vara tillgängliga på alla plattformar, hela tiden. – Det ska vara lätt att hitta oss och vi ska vara först med nyheter. Även om en katastrof sker i Japan tror jag att många svenskar vill ha en svensk röst och analys och då ska vi vara bäst, säger Andreas Haglind. Teve har en stor betydelse i våra liv. Det är inte direkt något som vi tänker på, men det är bland annat genom teve som vi får reda på nya händelser runt om i världen. Teve skapar oss även en större världsbild vilket TV4 försöker göra. Andreas berättar att det är klart att många nyheter sållas bort, det är omöjligt att få med alla nyheter runt om i världen. Men dem hoppas att dem kan spegla en stor del av det som händer i samhället och att dem får med det största och viktigaste händelserna. Även folket kan vara med och påverka valen av deras inslag. Folket tipsar om nya händelser varje dag. Det är bra eftersom att olika personer intresserar sig och påverkas av olika inslag det leder till att det blir varierade nyheter.

Teve ska förbrukas med förnuft

Trots att teve är bra för oss för att hänga med i världsutvecklingen finns det även nackdelar. Folk idag är väldigt beroende av teve. Andreas tror att det kan bero på att teve är en skön rutin och numera en samlingspunkt för familjen. Nu för tiden träffas man inte lika mycket i familjen och sedan några år tillbaka har teve blivit ett sätt att umgås. Dock träffas man inte och pratar så mycket när man ”umgås” framför teven eftersom att 70% sitter med en second screen framför sig. Tevetittandet och användandet av iphone och ipads ökar fortfarande trots allt snack om att det inte är bra för hälsan. ”Folk som ser mycket på teve får större och större bakdel och mindre och mindre huvud.” är ett citat skrivet av Dieter Hildebrandt, som Andreas fullständigt håller med. För mycket teve är dumt och det är hemskt att bokläsandet minskar medan teve-tittandet ökar. Andreas åsikt är att man ska förbruka teve med förnuft. Kajsa tror att det kan bero på att  tillgängligheten till teve har förändrats de senaste åren. Förr så fanns det inte lika stort urval av kanaler, så det fanns inte program anpassat för alla. Det sänds även program dygnet runt nu för tiden.

Opartisk nyhetsförmedling

TV4 vill inte att journalisterna ska sträva efter något speciellt budskap. Utan journalisterna strävar snarare efter att inslagen och programmen ska beröra, att man ska kunna lita på att det som TV4 förmedlar är sant och att nyheterna ska vara folkbildande. Alltså ska journalisterna inte ha egna agendor. – Det är klart att folket skulle klara sig utan TV4. Ingen är oumbärlig varken TV4 eller jag, men jag tycker det är bra att TV4 finns så att det inte bara sänds nyheter i Sveriges television som är statsägd och så det även finns konkurrens och motvikt, säger Andreas.

Några slutord från Strandarens reportrar

Efter intervjun visade Andreas studiorna där de spelar in program. Studiorna var mindre än vi föreställt oss och de var täckta av tv-skärmar och lampor. Studiebesöket på TV4 var både roligt, spännande och lärorikt och alla vi träffade trevliga och glada trots den ibland stressiga arbetsmiljön. Det här yrket verkar intressant och roligt eftersom det händer saker hela tiden men passar inte den som gillar att lata sig. Det krävs att hela tiden vara uppdaterad med färska nyheter och en dålig dag fungerar inte. Till sist vill vi tacka Andreas Haglind, Kajsa Gudmunson och de andra medarbetarna på TV4 för deras tid och gästvänlighet.

TV4-huset en förmiddag i mars 2013.
Bild:Maria Tolkacheva

TV4-huset en förmiddag i mars 2013.




Här sminkas alla inför inspelning av professionell makeupartiser som bla. gör deltagarna i melodifestivalen snygga inför sina framträdande.
Bild:Maria Tolkacheva
Här sminkas alla inför inspelning av professionell makeupartiser som bla. gör deltagarna i melodifestivalen snygga inför sina framträdande.


Här kontrollerar dem videorna innan sändning.
Bild:Maria Tolkacheva
Här kontrollerar dem videorna innan sändning.


Sittandes i stolarna precis efter en nyhetssändning.
Bild:Andreas Haglind
Sittandes i stolarna precis efter en nyhetssändning.


Det är här programmet Nyhetsmorgon sänds varje morgon.
Bild:Maria Tolkacheva
Det är här programmet Nyhetsmorgon sänds varje morgon.


På green screen visas vädret under nyhetssändningarna.
Bild:Andreas Haglind
På green screen visas vädret under nyhetssändningarna.


Chefredaktör Andreas Haglind på TV4 News samt vår handledare under dagen.
Bild:Maria Tolkacheva
Chefredaktör Andreas Haglind på TV4 News samt vår handledare under dagen.


Glada och nöjda efter en upplevelserik dag på TV4.
Bild:Sofia Bigert
Glada och nöjda efter en upplevelserik dag på TV4.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan