Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Från Sarajevo till Verdun på 50 minuter


Jonatan Åhlund 2017-11-17

Dumdristigt att stå mitt i skottlinjen mellan skyttegravarna
Bild: Jonatan Åhlund
Dumdristigt att stå mitt i skottlinjen mellan skyttegravarna

Ofta är det välkommet om eleverna sitter på sin plats och är någorlunda tysta när det inte fått ordet. Men så är det inte alltid.

Strandskolans nior möttes av en ovanlig möblering när de kom till SO:n i dag. Borden var välta och låg längs väggarna i klassrummet, och i mitten stod fyra stolar. Mystiskt, kan det tyckas, men egentligen var det något sånär logiskt.

Stolarna var nämligen en bil, närmare bestämt bilen som Franz Ferdinand och Sophie färdades i under det förödande besöket i Sarajevo den 28 juni 1914. Attentatet gestaltades med hjälp av teater, vi vill berömma de mer eller mindre frivilliga eleverna för deras trovärdiga skådespelarinsatser, och sen brakade första världskriget ut. Med borden som skyttegravar låstes positionerna på västfronten, nu med hela klassen som skådespelare. SO-lärarens berättande, i kombination med elevernas gestaltande, guidade gruppen genom kriget på västfronten, hela vägen fram till dess att förstärkningar från USA anlände.

Strandarens reporter på plats kan avslöja att engagemanget var gott. Vi kan också konstatera att innebandyklubbor, välta bord och stolar som taggtråd – uppenbarligen – kan vara en metod för att undervisa i historia också. 


Spelet kan börja.
Bild: Jonatan Åhlund
Spelet kan börja.

Illa gick det.
Bild: Jonatan Åhlund
Illa gick det.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan