Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Machokulturen är ingen åsikt - det är fakta


Alice Alm och Hedda Röstin 2018-12-20

Peter föreläser.
Bild: Jonatan Åhlund
Peter föreläser.

Överallt. Machokulturen finns överallt, och kanske där man minst anar det. Sjuttiotvå-sjuttiofem procent av alla som tar självmord är män. Nittioåtta procent av alla som våldtar är män. Nittio procent av alla som dör i bilolyckor är män. Varför är det då så här?
Vi har intervjuat Peter Svensson som föreläste för högstadieelever på Strandskolan om detta ämne. 

“Vad identifierar du dig som?” Några killar i publiken börjar småfnittra när eleven ställer frågan, som ställs innan Peter ens hunnit börja med sin föreläsning. Han undrar om funderingen grundar sig i hans ljusblåa nagellack eller långa hår, men eleven säger inte mycket till svar och föreläsningen kan börja.

För att vara tydlig; när vi pratar om statistik pratar vi om en extrem minoritet i samhället.

Det är såklart inte alla män som våldtar, men av den minoriteten som blir våldtagna är ungefär 97 procent av förövarna män. I diskussionen om detta riktas nämligen oftast uppmärksamheten åt “inte alla män”. Förstås är det inte alla män som tar självmord, eller alla män som våldtar, på samma sätt som att det inte är alla tjejer som blir utsatta för våldtäkt, utan av de som blir utsatta för våldtäkter är majoriteten kvinnor. ”Det är ingen åsikt, det är fakta!”, säger Peter.

Redan när man är liten har man förstått sig på strukturerna i samhället. Man har förstått vilken box man tillhör, och att om man går utanför den kommer man bli sedd som “annorlunda” och “konstig”. Boxen är en norm som man “bör” hålla sig till och absolut inte gå utanför. När Peter var liten förhöll han sig gärna till boxen, men hittade små utvägar ibland. “Jag lekte krig ena dagen och med My Little Pony andra dagen”. Han läste teater på gymnasiet samtidigt som han var lagkapten i fotbollslaget och starkast på gymmet. Detta är nog något som många känner igen sig i, att man har sina fötter i olika boxar. Men problemet är att många inte accepterar att man är i olika boxar, utan om man är i en box, ska man vara det fullt ut.

Alltså, många normer och fördomar är att om man exempelvis är homosexuell ska man även vara hela paketet, det finns inte utrymmen för några blandningar i normvärlden.

Machokulturen är en typ av levnadsmönster där man ska ha uppfattningen att en man ska uppföra sig som en självsäker, kaxig kvinnotjusare och ha en manlig identitet. Den finns överallt och påverkar alla, men vad gör den med oss?
Den vanligaste dödsorsaken bland killar och män 15-45 år är självmord, vilket enkelt kan kopplas till machokulturen.
Män ska inte gråta. Män ska inte visa sig svaga. Män ska inte skaffa hjälp. Därför är endast 11 procent av de som besöker ungdomsmottagningen män. Men eftersom män på samma sätt som kvinnor har känslor, kan ju även de behöva söka hjälp. Så om vi skulle förändra machokulturen, kan vi rädda liv.

Den statistik Peter visar i sin föreläsning grundar sig ju inte på någon slump. Det är ju ingen slump att 72-75 procent av alla som tar självmord är män, att 98 procent av alla som våldtar är män och att 90 procent av alla som dör i bilolyckor är män. Peter beskriver att när han var tonåring var han macho då han anpassade sig efter normsystemet.
Han berättar om hur han kände när han såg filmen Billy Elliot. Hur han kände en slags avundsjuka till hur Billy vågade gå utanför boxen genom att dansa balett, men tanken på att Peter skulle göra som Billy fanns aldrig där. “Vad skulle hända om någon var sådan i Munkfors?”, berättar Peter när han beskriver sin uppväxt i hans hemstad. “Då skulle man blivit kallad bög och blivit sedd som en fjolla.”

Varje dag sker det 100 våldtäkter i Sverige, varav 98 procent av förövarna är män. Detta beror ju inte på att killar känner större behov av sex, utan för att samhällets boxar ger oss den uppfattningen. Enligt den feminina boxen ska man vara tillgänglig, medan enligt machoboxen ska man vara alfahannen. Detta överförs ju på allt vi gör, även sex, då män har “fritt fram att leva ut sin kåthet”, medan tjejerna blir stämplade som “hora” om de har mycket sex.

Men vad ska vi då göra för att få en förändring på detta?
Jo, Peter berättar att ju mer han har föreläst på skolor har han insett att det är väldigt svårt att få någon som inte vill känna till machokulturen som ett problem, till att helt plötsligt tro på feminism. Man måste istället få dem att förstå strukturen och problemen man är i för att enklare komma ur dem. Om man förstår kopplingen mellan ens egna beteenden och den strukturen man är i, är det lättare att börja ifrågasätta strukturen, vilket för många är ett jättestort steg. Men genom att synliggöra statistiken som Peter gjorde under hans föreläsning väcker man nyfikenhet hos många individer. Dessutom gav han tips på vad skolor kan göra, vilket är att hitta de normerande killarna och få dem att stå upp för andra saker, eftersom de som har status påverkar andra mycket.

Överallt, machokulturen finns överallt. Men det kan och ska bli en förändring. Tack Peter för en fantastisk föreläsning och intervju!


Nöjd Peter efter föreläsningen.
Bild: Jonatan Åhlund
Nöjd Peter efter föreläsningen.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan