Massmediernas makt


Martin Lindén 2009-05-26


Med hjälp av ny teknologi som Internet och satellit har nyheter, reklam och mycket mer media spridit sig snabbt över världen. Vi lever idag i ett informationssamhälle där vi ständigt matas med ny kunskap och olika valmöjligheter. Men hur mycket påverkar media världen och hur mycket makt har de för att styra och säga till om saker?

Vi är hela tiden omgivna av medierna och de har idag en stor roll i vårt samhälle. Media formar vår världsbild och några skulle till och med kalla massmedierna som en fungerande tredje statsmakt. Utan massmedier så skulle vi antagligen inte veta så mycket om vår omvärld som vi gör idag. Ibland kan vi till och med få mer information än vad vi är medvetna om och eftersom att vi mer och mer börjar leva med massmedierna så skulle vi nog tycka att det var jobbigt att klara oss utan dem.

Idag vill de flesta människorna ständigt ha uppdaterade nyheter på t.ex. Internet och TV. Därför kan massmedierna väldigt lätt påverka människor genom att informera oss om olika saker och händelser i världen. Samtidigt får medierna möjligheten att ta upp viktiga debatter och folket kan själva vara med och ta upp viktiga diskussioner.

Media är också viktiga för den svenska demokratin. Tidningar, radio och TV informerar om aktuella händelser. De väcker opinion och låter olika politiska falanger och privatpersoner komma till tals i debatten. För att så mycket folk som möjligt kan vara med och diskutera sådana saker som rör eller intresserar just dem finns också ett stort utbud med tidningar. Medierna kan på så sätt lösa problem genom att lyssna på folkets åsikter. Det kan i slutänden leda till att man utvecklar samhället om till exempel tidningarna skriver om något som folket länge velat ändra. Chansen för att dessa saker ändras är alltså betydligt mycket större om en tidning eller nyhetssändning tar upp det.

Oftast kan man lita på det som skrivs eller sägs i en nyhetssändning och detta beror på att journalister har vissa krav som de måste följa. Men även om massmedierna kan påverka samhället på ett positivt sätt så kan de ibland ha för mycket att säga till om.

Många tycker att journalister har alldeles för mycket makt men i vissa länder där det inte förekommer demokrati är det bara landets ledare som bestämmer vad som får skrivas eller sägas. Ledarna tål inte kritik och vill alltså att allt ska verka som det fungerar bra i landet. Därför har både journalister och folket en stor fördel till att vi bor här i Sverige där vi kan skriva, berätta och förändra saker som vi är missnöjda med.

FAKTA

Visste du att:

Bonnier AB bl.a. äger fyra av Sveriges sju största dagstidningar och Sveriges största TV kanal TV4.

De länder som har sämst tryckfrihet (pressfrihet) i världen är Kuba, Burma, Turkmenistan, Nordkorea och Eritrea.
Att Sverige tillhör ett av de länder som har mest tryckfrihet (pressfrihet) i världen.

Källor:
- Wikipedia,http://sv.wikipedia.org/wiki/Tryckfrihet
- http://www.politiken.biz/familjen_bonnier.htm

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan