Sanning eller osanning?


Linnea Carlström 2009-05-27


Ibland vaknar man upp på morgonen och fruktar att stora droppar spöregn faller utanför fönstret. Persiennen sitter irriterat fast innanför fönsterglaset och går inte att dra upp, vilket leder till att det är absolut omöjligt att få reda på om det är oväder utomhus. Förvirrad lyssnar du till både TV:ns rapport, som säger att det ska bli solsken, och radions, som upplyser om regnoväder. Vilken informationskälla talar sanning och vilken talar osanning?

Massmedier dyker upp där vi minst anar det. På väg till jobbet lyssnar du på dagens nyheter på mobiltelefonen. Under lunchrasten är dags att koppla av och få sig ett gott skratt åt superkändisarnas pinsamheter genom att sträckläsa skvallertidningen. Ibland kan folk undra, speciellt de som inte är uppfödda i massmedians stormbyar, hur massmedian kan upptäckas? Dessa har troligen inte lagt märke till de milslånga rader löpsedlar som sitter fastklistrade framför näsorna utanför kiosker. Inte ens funderat på att de låga samtalen som förs med kollegan på tunnelbanan är personlig kommunikation. Massmedier och information mosas rakt in i våra ansikten dagligen, vilket är anledningen till att vi just ser dem som en osynlig del av livet.

Men vad skulle hända om alla verkligen upptäckte massmedians alla gömslen? Osanning och onödig information skulle då antagligen bli så blottad av sin ökade mängd läsare att dessa informationskällor ratas totalt. De arbetslösa journalisterna med förmågan att mixa ihop påhittade nyhetskompotter skulle finnas i tusental och konkurrera om nya jobb. På sätt och vis är det därför ganska bra att alla osanningar som sprids av massmedier inte uppdagas. Många informationskällor har en fruktansvärd tur och gömmer osanningen på bra gömställen.
Allt vore tusen gånger lättare om man hade en instruktionsbok. Då skulle det vara hur enkelt som helst att söka svar på om det är radions upplysning om spöregn eller TV:ns rapport om solsken som man ska tro på. Det gäller att chansa, ta en risk, då man ska välja mellan solglasögonen eller gummistövlarna. Om man vill vara på den säkra sidan, så packas bådadera ner i väskan. Är man trött på att dra på så mycket onödigt tungt, så tar man med sig det lättaste av de två alternativen - solglasögonen. Oturligt nog slutar det alltid med att man valt totalt fel. Surmulen som ett åskmoln vid tanken på att det enda torra på kroppen är platsen runt ögonen som skyddats av solglasögonen går man hem efter en lång dag. Slutsatsen är att det aldrig går att vara säker på om massmediernas information är opartisk eller ej - i alla fall inte tills någon skrivit den där instruktionsboken.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan