Kan trä bli framtidens energi?


Henrik Sommerville, årskurs 7 2008-10-28

Var ska framtidens energi komma ifrån?
Var ska framtidens energi komma ifrån?

Oljan är världens mest värdefulla energi som någonsin har hittats. Det är ett fosilbränsle som består av sammantryckta växter och döda djur som har lagrats i flera miljarder år. Olja har hittats i otroliga mängder främst i Ryssland, Nordsjön, mellan Norge och Storbritannien, Mellanöstern, USA och Sydamerika. Det finns mindre källor olja i hela världen.

Geologer tror att det finns stora mängder under havet vid nordpolen; Ryssland har skickat ett antal ubåtar till Nordpolen och gjort utforskningar under istäcket. De tror att man kan komma åt oljan om isarna smälter.

De största problemen med oljan är att den är skadlig för människan och höjer den globala temperaturen kraftigt.
När man bränner olja och kol bildas det koldioxid som sprids i jordens atmosfär. Den bildar ett tjockt täcke och när sol strålning kommer in genom atmosfären och reflekteras på jordens skorpa, hindras den från att komma ut genom atmosfären. Då blir strålningen kvar och temperaturen höjs.

Enligt Greenpeace har temperaturen höjts med nästan 0,8C sedan 1800-talet och 2005 var det varmaste året sedan mätningar startade. Det har också visat sig på havsnivån att den har stigit med 17 centimeter.

Det finns däremot många fördelar med oljan.
Den värmer upp husen effektivt, den kan användas till nästan alla sorts fordon. Oljan är väldigt energirik så man kan få ut mycket energi av lite olja. Tekniken i vårt samhälle har utvecklats med oljan som en självklarhet. Och därför är det så svårt och byta ut oljan det mot en annan resurs.

En oändlig resurs är en resurs som inte kommer att ta slut. Ett exempel är solljus, vattenkraft, vindkraft och trä för att bara nämna några stycken. Olja är däremot en ändlig resurs som någon gång kommer att ta slut. Men det är osäkert när det kommer att ske.

Att använda trä som resurs i Sverige hade kunnat vara ett bra alternativ eftersom stora delar av Sveriges yta är täckt av skog. Totalt är 51 % av Sveriges mark täckt av skog. Trä är det enda verkligt förnyelsebara materialet som växer i Sverige. Man säger att det ger ett neutralt koldioxidutsläpp. Det innebär att koldioxiden som släpps ut vid förbränningen kommer tillbaks in i kretsloppet igen vid ett effektivt och hållbart skogsbruk.

Men om alla i Sverige skulle använda trä skulle det ta slut väldigt fort och om alla träd skulle huggas ner skulle det inte finnas några träd kvar som skulle kunna omvandla koldioxid. Dessutom så skulle vi inte heller kunna köpa papper, möbler och virke till och bygga hus.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut
Kommentarer
8. Bra skrivet Henrik Lars 2008-11-21
7. Kommentar, Hanna Anonym 2008-11-21
6. olja! alicia westman! 2008-11-21
5. du har rätt jonathan Bengtson 7a2 2008-11-21
4. Jag håller delvis med dig Anonym 2008-11-21
3. Kan trä bli framtidens energi? Anonym 2008-11-21
2. Kan trä bli framtidens energi? Anonym 2008-11-21
1. Till Henrik Sommerville Agnar 2008-11-21


Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan