Sagan om när Strandaren fick Lilla journalistpriset 2008 – Del 4 av 4

En tidig nyhetsmorgon på TV4


Linnea Carlström 2008-06-04

Linnea och är det inte tjejen som brukar hjälpa TV-kocken?
Bild:Jonas Åhlund
Linnea och är det inte tjejen som brukar hjälpa TV-kocken?

Efter den stora prisutdelningen och mingelfesten den 22 maj, skulle allt återgå till det normala. Prov skulle avklaras, läxor skulle rättas och hembrev skulle skrivas. Allt skulle bli som det varit innan Strandaren vunnit Lilla journalistpriset för Jonas Åhlund och Linnea Carlström. Men samma sena kväll ändrades planerna för andra gången under veckan. Ett enda telefonsamtal och sedan var det klart att utgivaren och chefredaktören skulle medverka i direktsändning i nyhetsmorgon på TV4 i direktsänd TV morgonen därpå. Inte undra på att båda två fick en sömnlös natt.

Tidigt på morgonen klockan 07:00 den 23 maj kom varsin taxi och hämtade de blivande Tv-stjärnorna. Båda var ordentligt trötta och på snudden till lama i kroppen. Så pass att de nog inte riktigt förstod vad som väntade dem.

Lite lagom pirriga kom de fram till det pampiga TV4-huset en halvtimme senare. En aning för tidigt, kanske, eftersom de åkte i mycket god tid innan sändningen skulle börja trafikens skull. Men vilken trafik då? Helt bil- och folktomt på vägarna tydde på att de hade kunnat ta varsin senare taxi, men nu hade de tid att speja in området lite noggrannare.

Linnea och Jonas blev genast inkastade i sminket där de fick ta plats i stora fåtöljliknande sminkstolar. Jonas krävde inte särskilt mycket smink och blev därför klar lika fort som han kom ii, men Linnea tog en aning längre tid att fixa i ordning. I sminkrummet stötte Linnea ihop med chefredaktören Elisabet Ålander från Cumulus, den vinnande papperstidningen i gymnasieklassen.
lisabet skulle också medverka i nyhetsmorgon. De båda chefredaktörerna skakade vänskapligt hand och berättade om hur läskigt pirriga och nervösa de var.
Första gången i TV är ju alltid en aning läbbig…

Efter sminket åt man frukost och hade möjligheten att titta sig omkring på TV4:s redaktion. Bredvid Strandarens bord satt en farbror som var där för att skrapa triss tillsammans med sina anhöriga. Det som Strandaren då fick bevittna, var att trisskraparna får möjligheten att provskrapa en lott innan den ”riktiga” skrapningen! Det hade de ingen aning om förrän nu.

Dags för direktsändning

Elisabet och Linnea, två nöjda chefredaktörer OCH \
Bild:Jonas Åhlund
Elisabet och Linnea, två nöjda chefredaktörer OCH "TV-stjärnor".

Klockan 08:45 blev det dags för Cumulus och Strandaren att gå ner till TV-studion. De blev hänvisade att sätta sig runt det välkända bordet och ”myggor” sattes på deras tröjor. Hur det gick under direktsändningen kan ni se här.

Ja, efter sändningen på TV4 var det alltså slut på händelserna som Lilla journalistprisutmärkelsen lett fram till, vilket man tyckte var både tråkigt och härligt, men som ledde till en viktig sak som Strandaren insåg:

Att skriva och att göra en skoltidning är inte bara något simpelt som man gör, det är en passion som förhoppnigsvis aldrig slocknar…

Läs också de övriga tre delarna i denna artikelserie:

del 1 "Strandaren grattades av Tyresös kommunpolitiker - ...och det är minsann inte en dålig uppgift för ett träd"

del 2 "Strandaren blev intervjuad av Mitt i Tyresö…och det var minsann ingen dålig upplevelse"

del 3 "Den stora prisutdelningen på Bakom rubrikerna"

Äntligen hemma i gröna sköna Tyresö.
Bild:Jonas Åhlund
Äntligen hemma i gröna sköna Tyresö.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv utSjukanmälan elev
Sjukanmälan görs i första hand via Vklass. Om ni behöver ringa in sjukanmälan så är telefonnumret 0857829762.

Skolmat


Hembreven
Mejllogga

Hembreven hittar du numera i Vklass.Stockholm infoBBC NewsVälkommen till Mot alla odds

Barnombudsmannen

Rättegångsskolan

Riksdagens quizKids' CornerSkolverketEuropean schoolnetStrandlådan
E-post

Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Maja, Tyra, Karin, Erica, Tyra, Elin, Vera, Emmie, Gabriella, Smilla, Ella, Alva, Lovisa, Jonatan