Enkla förändringar som får dig att må bättre


Nora Westberg 2008-02-21

Livet leker när du mår bra
Livet leker när du mår bra

Genom att göra enkla förändringar i ditt livs vardag så kan du må bättre. Många vet att motion och en god kost är viktigt men det behövs inte en jättestor förändring för att du ska kunna må bättre.

Fler och fler människor mår dåligt av att de äter för mycket/lite eller tränar för mycket/lite. Vikten har länge varit ett problem för många. Det är inte lätt att gå ner i vikt men det är lätt att genom en bra kost och motion må bättre.

Små förändringar som att skippa extra saker som bara innehåller fett hjälper. Om du känner dig sugen på något så är det mycket bättre att ta en frukt.

Först och främst, ät en bra frukost. Det gör att du orkar hela dagen fram till lunch. Det ska oftast vara mer än många tror.

Sedan vid lunch bör du ta mycket grönsaker och fisk/kött. Fick/kött innehåller protein och är väldigt viktigt. Men se framförallt till att du inte tar mer mat även om du är mätt. Det tar 15 minuter innan man känner mättnadskänsla så vänta en stund och se om du fortfarande är hungrig.

Vid slutet av skoldagen kan du äta mellanmål. Ät till exempel en macka med ost och skinka. Då får du i dig fibrer, kalcium och protein. Om du ändå vill äta något, ta ej godis eller liknande utan ta en smörgås eller flingor. Småätande är inte bra för kroppen och tänderna. Du ska maximalt äta tre ”stora” gånger per dag och max två mellanmål/små mål.

Motion är viktigt och du bör röra dig minst en timme per dag. Om du inte sportar just den dagen, ta en promenad. Kroppen bränner fett bäst när du rör på dig men kan andas normalt. Alltså inte när du är andfådd, så en promenad är bra motion.

Sömn är livsviktigt, du måste sova minst nio timmar per dygn för att du ska må bra. Sömnen gör att kroppen återhämtar sig och du orkar med nästa dag. Om du har svårt att sova, lägg dig tidigare så att du ändå får tillräckligt med sömn. Vätska är också mycket viktigt. En vuxen människa bör få i sig 2,5 liter vatten per dag.

Följ dessa enkla råd och se framförallt till att inte småäta och rör på dig så mår kroppen bättre.

Kommentera Tipsa en vän Skriv utStrandarens TwitterSjukanmälanSkolmat


Mejllogga

Stockholm infoBBC NewsVälkommen till Mot alla odds

Barnombudsmannen

Rättegångsskolan

Riksdagens quizKids' CornerSkolverketEuropean schoolnetStrandlådan
E-post

Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Tyra, Karin, Victoria, Erica, Vera, Nova, Dante, Emmie, Gabriella, Linn, Ella, Alva, Lovisa, Jonatan