På barnhem i Ghana


Jonas Åhlund 2011-12-02

Ghanas flagga.
Ghanas flagga.

Birgitta Widerdahl, Tyresö kommun, är med på en volontärsresa, arrangerad av Tyresö kommun. Resan gick till Ghana, som ligger i världsdelen Afrika.

Här följer Birgittas rapport.

"Ja, nu är jag här i Afrika. Fortfarande overkligt, spännande och ofattbart. Jag börjar att
fatta att jag faktisk är här.

Barnhemmet ligger lite utanför Agona Swedru, staden där jag bor. Det tar tio minunter med Tro.

Tro är en minibuss, en van, som många åker med. Det är billigt och trångt. Barnen är så söta och fina. Flera hänger som frimärken på en och gnäller om man lämnar dem. De små barnen tar mycket uppmärksamhet men idag när jag kom med Tron kom tre stora killar och kastade sig om halsen på mig. Underbart! De är runt tio år.

Den minsta på barnhemmet är Stefan ett år. Alla tar ansvar för honom. Du skulle se vid
måltiderna, ofta har ett större barn honom i knäet och matar honom. Jag brukar ta över så att de också får äta. Jag brukar också bära Stefan i en sjal på ryggen. Det gillar han och så har jag händerna fria for att hjälpa de andra.

De får lite mat. Till frukost får de någon sörja som ser ut som välling. Idag var den tjockare, så att den blev som gröt.

Idag var det hemskt vid lunch. Det var rena huggsexan. Alla hade fått sitt ris med lite stuvning. När jag skulle diska stod flera barn omkring mig for att slicka lite på tallrikarna ifall de kände att det kunde finnas lite kvar. Det är hemskt. Jag gick in i vårt rum, volontärerna har ett eget lunchrum, för att vädra lite känslor.

På barnhemmet jobbar två svenska tjejer, och i min familj bor också en till svenska. De har visat mig runt lite i staden så det är bra.

Min familj är sa fantastiska. Jag bor i en stor lägenhet med el, rinnande vatten och wc. Bara att kunna spola. Nejda, kommunen stänger av vattnet varje dag, så oftast duschar jag med hink och spolar genom att hälla vatten i toacisternen. Det går bra det med.


Hälsningar till er alla
Gittan."


Kommentera Tipsa en vän Skriv ut


Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Erik, Thilde, Edvin, Victoria, Axel, Nova, Astrid, Stella, Linn, Molly, Lova-Li, Jonatan