Säger du Mitt land?


Camila Rojas 2006-01-10


Kan man säga Mitt land? Det är väl klart att man kan säga Mitt land, men inte i vilket sammanhang som helst. Det har nämligen hänt att jag har hört det från min bästa väns kusin som är här på besök från Chile.

Vi pratade om Chile och på något sätt kom det in, att det var så dåligt att peruaner är i Chile. Hon sa: Varför ska dom där äckliga peruaner vara i mitt land? Hon sa många gånger Mitt land och det störde mig så att jag till slut var tvungen att säga patriot.

Strax efter det frågade min bästis pappa henne vad hon skulle säga om argentinare kom till Chile? Då svarade hon: Jag har inget emot argentinare, och då tänkte jag att hon kunde vara rasist men det var ju inte möjligt. Det blev väldigt omvänt helt plötsligt eftersom att i Chile hör argentinarna hemma i den ”högre” klassen och peruaner och bolivianer i den ”undre” klassen. Det blev så konstig och jag förstod faktiskt inte den 14-åriga tjejen jag hade framför mig. Det är nog därför jag skriver den här artikeln.

Jag har så svårt att få in det i min hjärna att man kan säga Mitt land. Det är väl för att jag aldrig tidigare har märkt något sådant som gör att jag inte säger mitt land. När jag hörde att hon sa Mitt land fick jag en känsla av ilska och vadå? Så som om hon menar att jag måste fråga om lov för att få träffa mina farföräldrar, mina kusiner och hela min släkt? Det är nog det som får mig att tänka på det där med mitt land. Dessutom står det inte att Chile tillhör just henne och att hon har makt över allt och alla och det stör mig. Bara för att jag bor i Sverige och är född i Sverige kan jag inte säga att det är Mitt land. Det finns ju inget bevis på att det är mitt land.

Jag skulle känna mig underskattad om jag kom till ett annat land och höra av invånarna det här är Mitt land.
Det låter som att man är arg för att det finns människor som faktiskt vill komma till det här landet för någon speciell anledning. Det skulle dessutom vara samma sak om jag skulle säga jag tycker inte om chilenare men alla andra får komma hit.

Eller vad tycker/tror du?

Kommentera Tipsa en vän Skriv ut
Kommentarer
3. Allas land... Amanda 2006-01-13
2. Bra artikel!! Jessi 2006-01-13
1. Mitt land sara 2006-01-11


Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Erik, Thilde, Edvin, Victoria, Axel, Nova, Astrid, Stella, Linn, Molly, Lova-Li, Jonatan