Att leva utan internet


Hannah Engberg 2018-10-27

Det har kommit ut en rapport om svenskarna och internet 2018 från internetstiftelsen i Sverige. Där står det att nästan alla i Sverige använder internet dagligen, men det finns fortfarande folk som är i ett digitalt utanförskap. Det är att folk inte kopplar upp sig på internet överhuvudtaget eller använder det mindre än en gång per dag. Det tydligaste sambandet att inte koppla upp sig är åldern. Tre fjärdedelar av de som är i ett digitalt utanförskap är över 65 år. Det är alltså stor skillnad av internetanvändning mellan äldre och yngre.

Eva Cronvall 71 år bor i en lägenhet utanför Stockholm med sin man. Hon använder sig av internet varje dag genom sin mobil och dator så lever alltså inte i ett digitalt utanförskap. Facebook är den enda sociala medien hon använder och när hon ska kommunicera med exempelvis vänner och släkt så ringer eller SMS:ar hon via sin mobil. Eva tar del av nyheter kollar hon på sin telefon, tidningar eller TV.

Internet har en väldigt stor betydelse i vårt samhälle idag. Vi kan se nyheter från hela världen genom att bara gå in på en nyhetssida eller söka runt lite. Det är bra för då vet vi vad som händer och så kan vi lära oss saker genom nyheterna. Förut läste man tidning för att få reda på nyheter och då fick man inte reda på nyheten på direkten utan typ dagen efter. Det är sämre för att idag får vi reda på allt så fort det händer men förut behövdes en tidning skrivas och tryckas innan man kunde ta del av nyheterna.

En annan sak som också är bra med internet är att man kan kommunicera via internet till vänner och släkt snabbt utan massa krångel. Det är bara att skicka iväg ett meddelande och sedan kan man få svar snabbt om personen man skicka till har sin mobil tillgänglig. Men det gör även att fler personer blir mindre sociala. Istället för att träffas så skriver dom till varandra eller pratar i telefon. Om man bara skriver och inte träffas kan det bli att man tappar kontakten eftersom efter ett tag så skriver man mindre och mindre och tillsist aldrig träffas. Innan internet fanns skrev man ofta brev till varandra eller prata i hemtelefonen. Då var man mycket socialare än nu och träffades oftare. Men det finns ändå nackdelar med att skriva brev för att det tar längre tid att komma fram så om man ville något akut behövde man ringa i hemtelefonen. Om man inte var hemma och det var något akut så gick det inte att få tag på någon då.

Nu när jag har intervjuat Eva så märker jag hur internet har en väldigt stor del i mitt liv och hur mycket jag använder det. När jag jämför mig med Eva så ser jag både likheter och skillnader mellan oss och internetanvändningen. Jag använder internet mycket mer än hon men båda använder fortfarande det till samma saker i vissa lägen. Båda vi använder sociala medier.
Jag använder bl.a Snapchat, Instagram och Youtube och Eva använder bara Facebook.
Eva använder internet mest till att kolla nyheter medans jag nästan aldrig kollar nyheterna.
Jag gör det bara någon enstaka gång ibland.

I rapporten skriver de att 1,1 miljoner människor i Sverige lever lever i ett digitalt utanförskap. Jag förstår inte dem eftersom att internet har så stor del av vårt samhälle och man kan göra så mycket saker där som att till exempel ta del av nyheter och kommunicera med släkt & vänner.
De som inte använder internet måste leva ett väldigt annorlunda liv jämfört med vi som använder det dagligen. Det känns som att allt blir mycket krångligare och osmidigare utan internet.
Många tänker nog att det inte är så svårt att leva utan internet men om man är van med att använda det dagligen så blir det mycket stor skillnad och allt blir jobbigare. Om jag skulle testa att leva utan internet skulle jag nog inte klara mig mer än någon dag.

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv utSjukanmälan elev
Sjukanmälan görs i första hand via Vklass. Om ni behöver ringa in sjukanmälan så är telefonnumret 0857829762.

Skolmat


Hembreven
Mejllogga

Hembreven hittar du numera i Vklass.Stockholm infoBBC NewsVälkommen till Mot alla odds

Barnombudsmannen

Rättegångsskolan

Riksdagens quizKids' CornerSkolverketEuropean schoolnetStrandlådan
E-post

Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Tyra, Karin, Celia, Tage, Erica, Vera, Emmie, Adam, Gabriella, Linn, Ella, Alva, Lovisa, Jonatan