De känns helt besatta av sina mobiler och internet


Elvira Alm 2018-10-27

Internetstiftelsen (IIS) har kommit in med en rapport om svenskarnas internetvanor 2018. Rapporten visade att i dagens samhälle använder ca en halv miljon svenskar aldrig internet och ytterligare 600 000 svenskar använder internet men ej dagligen. De 1,1 miljon svenskar har hamnat i ett digitalt utanförskap. Det menas med de som inte använder internet dagligen och inte sprids av informationen på internet känner sig mindre delaktiga i det digitala samhället. De flesta som ligger bakom de 1,1 miljon svenskar är äldre personer, var tredje pensionär använder inte internet dagligen. Men det visar även att de resterande procenten är vanligare hos personer som bor på landsbygden, kvinnor och de personer med lägre hus inkomst. Det finns mycket fördelar med internet men även nackdelar.

Anja är 70 år och bor själv i en villa i Stockholm. Precis innan intervjun satt hon och lyssnade på en ljudbok på hennes mobil. Det är mycket mer bekvämt att sätta sig ner och lyssna på en bok, så slipper jag läsa nu när jag fått sådan dålig syn, berättar Anja. Anja har hängt med i den digitala världen och alltså inte hamnat i ett digitalt utanförskap.

När jag frågar vad hon använder internet till svarar hon: Jag betalar alltid mina räkningar på internet. Sedan har jag nyhetsappar som jag får sådana här notiser av när någonting viktigt händer. Jag brukar ibland lyssna på musik och ljudböcker på internet om jag vill slappna av om jag inte har någonting annat för mig.

Hon berättar även att hon både har facebook, instagram och whatsapp men att hon inte använder det så ofta som de flesta yngre gör. De känns helt besatta av sina mobiler och internet. 1960, när jag var i din ålder var vi alltid ute och lekte på gatan där jag växte upp. På somrarna badade vi i älven och på vintern var jag ute och åkte skridskor. Området där jag bodde hade nämligen en nyspolad isbana där jag och alla andra ungdomar hängde.

Det finns mycket fördelar med internet. Internet har en väldigt stor del i vårt samhälle idag. I princip alla tar del av internet och många har t.ex. nyhetsappar på mobilen som Anja. Det är en stor fördel att lätt kunna ta reda på vad som händer i samhället av de digitala massmedier vi har. Innan internet kom berättade Anja hur hon tog del av nyheterna. Hon sa att de enda de hade var tv:n och tidningen. Det var så klart bra om man var hemma men till exempel om man var någon annanstans kunde det bli lite krångligt att släpa med en stor tidning. Tidningen kanske skrevs innan det hände någon annan nyhet och att man då behövde vänta tills nästa tidning kom. Det är så smidigt nu när jag sitter på bussen och snabbt behöver ta reda på någonting. Då tar jag bara upp min mobil och söker upp det.

En annan bra sak är att det blir mycket lättare för t.ex barnfamiljer med stressig vardag.
Istället för att de behöver stressa till mataffären kan de bara beställa färdig mat från nätet och slippa ställa sig och laga maten.

Internet kan nu låta väldigt bra men finns det även nackdelar. Det förekommer mycket hatsajter på nätet som ofta riktar sig mot exempelvs muslimer och homosexuella, andra kan även vara rasistiska eller nazistiska. Andra nackdelar med internet är att det finns sidor på nätet där man säljer barporrografi och andra sidor där man säljer droger och knark. Vissa länder försöker stoppa dessa sajter, men eftersom att internet finns över hela världen lyckas de inte så bra för sajterna kan då bara byta land.

I dag är vårt samhälle beroende av internet. Jag kan inte tänka mig en värld utan det. Om jag skulle jämföra internet i dagens samhälle med hur det var förr skulle det bli en lång lista. Vi gör i princip allt på internet. Istället för att skicka ett mail skulle jag sitta och skriva ett brev. Det är en till bra sak med internet, att skicka mail som tar mycket snabbare tid än att sitta och vänta på ett brev.

En försämring i dagens samhälle är att barnen förr var ute och lekte och rörde på sig. Nu umgås många barn genom internet. Istället för att få frisk luft och vara ute och röra på sig sitter de istället i en soffa och stirrar på en mobil.

När jag tänker på internets betydelse i samhället kommer jag på hur beroende jag är av internet. Jag använder det i princip hela tiden, i skolan, hemma, på träningarna och när jag är med min vänner. Jag kanske borde minska användningen av min mobil till exempel som på träningarna. Till och med spädbarn använder internet. Forskare har fått fram att det ger ifrån sig en viss strålning. Vi vet ju faktiskt inte om internet är farligt eller inte? En sak jag däremot kan säga är att internet på något sätt är beroendeframkallande.

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv utSjukanmälan elev
Sjukanmälan görs i första hand via Vklass. Om ni behöver ringa in sjukanmälan så är telefonnumret 0857829762.

Skolmat


Hembreven
Mejllogga

Hembreven hittar du numera i Vklass.Stockholm infoBBC NewsVälkommen till Mot alla odds

Barnombudsmannen

Rättegångsskolan

Riksdagens quizKids' CornerSkolverketEuropean schoolnetStrandlådan
E-post

Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Tyra, Karin, Celia, Tage, Erica, Vera, Emmie, Adam, Gabriella, Linn, Ella, Alva, Lovisa, Jonatan