Den äldre generationens internetanvändning


Winston Gehrke 2018-10-27

Eleverna i årskurs 7 har intervjuat en äldre person.

Min mormor heter Karin men när hon var liten så hette hon Bodin och är född 1948. Man skulle inte kunna säga att min mormor är en del av det digitala utanförskapet för att hon använder sig av dator, mobil och ipad varje dag. Dem sociala medier hon använder sig av är snapchatt som hon skickar bilder och videon för att hålla kontakt med resten av familjen. Hon bor i en lägenhet i en Sundsvall nu men hon bodde på landet i en villa med sin familj då. Hon levde utan internet och på sin fritid fick hon hjälpa till med jordbruket och deras djur eftersom dem bodde på en bondgård.

Jag heter Winston Gehrke och jag är 05a alltså 13 år gammal jag är född i Stockholm.jag bor i Stockholm, Tyresö i en villa. Jag har en mobil som typ alla andra och jag har en dator som jag spelar videospel på och pratar med kompisar jag är oftast ute och cyklar pratar eller går på promenader med min granne. Jag sitter ganska ofta med min dator som till exempel på kvällarna eller efter skolan. Mobiltelefonen använder jag varje dag flera gånger om dagen och har alltid med mig den. Jag använder mig av Snapchat, instagram och discord.

Hur jag kommunicerar med vänner och familj när vi inte är på samma plats är att prata i telefon eller för det mesta snapa och chatta. När jag tar del av nyheterna tittar jag oftast på teve eller så tar jag del av det i skolan.

Vad är skillnaderna mellan en trettonåring förr och nu? Nu frågar man nästan alltid vid telefon om någon vill göra något men då så gick man oftast hem till den andra och frågade om han eller hon ville göra någonting eller så ringde man till deras hemtelefon. Dem hade inga mobiltelefoner heller och det har vi så vi kan ringa andra och svara hela tiden vilket dem inte hade. Det ser också helt olika ut i skolan och lektionerna vi har nu datorer och skriver nästan allt på datorerna och tittar på mycket undervisning och powerpoints när vi använder internet.

När dem var i vår ålder så skrev dem allting med papper och penna och läraren skrev med vika kritor på griffeltavlor. Vi betalar nu nästan allting med kort eller handla internet. På många ställen så tar dem inte ens emot kontanter nu. Dem kunde inte heller ta del av nyheterna på samma sätt som vi gör nu nu så kan vi bara ladda ner en app i mobilen så så får dem rapporterar om det så får vi en notis i mobilen.

När min mormor var i tretton års åldern så behövde hon vänta och sen när dem fick tidningen så kunde hon läsa nyheterna men dem hade ingen aning om vad som hade hänt innan dem läst nyheterna. Vissa av våra äldre släktingar fick bli slagna när dem var unga av lärarna och deras föräldrar men år 1979 infördes barnaga lagen som innebär att vuxna föräldrar lärare inte fick slå barn eller elever.

Det som vi har gemensamt med den äldre generationen är att vi går på aktiviteter och tillbringar fortfarande tid tillsammans. Vi går till skolan nu också även om vi inte jobbar på samma sätt men vi har i princip nästan samma ämnen och långa dagar men det beror på vilket parti som leder landet till exempel att moderaterna vill ha en timme längre dagar. Vi upplever samma behov och att vi behöver ha energi t ex mat och dryck och vi behöver röra på oss för att må bra.

Hur det ser ut för en trettonåring nu i mitt perspektiv. Nu så sitter många trettonåringar och spelar eller tittar på film/serier på sin fritid om dem inte är ute och hänger med några kompisar eller sportar på sin fritid. När vi är i skolan på vardagar så jobbar vi nästan bara på datorn.
Vi tittar också mycket på olika korta små filmer som lite inspiration för det vi jobbar med och som ett exempel. Vi äter absolut inte lika mycket husmanskost som man gjorde för 50-70 år sedan nu är det mer läsk och snabbmat till exempel pizza, hamburgare och onyttig mat. Medanst man åt husmanskost som vara kyckling och potatis eller fisk och potatis.

Jag tycker att dagens ungdomar sitter stilla framför skärmen för mycket och inte rör på sig lika mycket och är ute och umgås med vänner för min mormor hon sa att när hon var liten var dem ute och spelade boll och liknande saker typ hela tiden. Min pappa sa också att den enda tiden som han pratade med kompisar och att vi inte tar del av nyheterna på samma sätt vi titter nu nästan bara på teve om vi inte hör det i bilradion i bilen och förr när min mormor var i tretton års åldern fick hon vänta på tidningen att den skulle komma för att kunna få reda på vad det fanns för nyheter.

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv utSjukanmälan elev
Sjukanmälan görs via Vklass.

Skolmat


Hembreven
Mejllogga

Hembreven hittar du numera i Vklass.Stockholm infoBBC NewsVälkommen till Mot alla odds

Barnombudsmannen

Rättegångsskolan

Riksdagens quizKids' CornerSkolverketEuropean schoolnetStrandlådan
E-post

Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Tyra, Karin, Victoria, Erica, Vera, Nova, Dante, Emmie, Gabriella, Linn, Ella, Alva, Lovisa, Jonatan