Digitalt utanförskap gör det svårt för äldre


Felix Wärn 2018-10-27

I dagens samhälle lever ca 1,1 miljon i digitalt utanförskap och de har jag fått från iis (svenskarna och internet 2018) och det är för att dom inte har tillgång till internet eller för att de inte använder det. Om man lever i digitalt utanförskap får man inte reda på nyheter lika snabbt, man får även svårare att hålla kontakten med vänner och familj.

Clary Loman,65 år Född i Ludvika 1953 och hon bor på landet och har en villa. Hon använder sig av internet och hon anser inte att hon lever i ett digitalt utanförskap,men hon använder inte dator men hon använder sin mobil och ipad och hon använder sig av två sociala medier (Instagram och facebook) och hon gör även sina bankärenden via mobilen. Hon håller kontakt med släkt och vänner via mobil och sms när det inte är nära varandra.Hon tar del av nyheter både inrikes och utrikes via radio och appar på mobil. Hon använde inte mobilen när hon var tretton år då hade hon andra aktiviteter till exempel friidrott och va ute och sprang.

Jag tycker att internet är viktigt i dagen samhälle för att att man får reda på nyheter mycket snabbare om tex nyheter som rör världen fast det finns även bra nyheter som händer just inrikes som terrordådet i Stockholm där fick hela Sverige reda på det på bara ett par minuter. Jag tycker även internet är bra för att man kan e-handla,så om man inte orkar eller bor långt från civilisation eller butiker så är det bra att man kan handla där,men det finns även nackdelar med det är exempelvis att man kan handla stöldgods eller att man kan bli blåsta på pengar.
Man kan även hålla koll på sin ekonomi till exempelatt man kan gör bankärenden på mobilen eller datorn.

Det finns även nackdelar med internet till exempel att om man har en social medie så kan man råka ut för hot,mobbning och trakasserier av olika slag mm.Som jag sa kan man även bli lurad på pengar om man ska köpa något på internet tex om någon har stulit något och säljer det för mer än vad det är värt. Det är även dåligt att det är så pass dyrt med digitala grejer och internet. Om man ska jämföra mig med Clary så är det inte jättestor skillnad just idag men när hon var tretton så var hon absolut inte som mig för att då levde man inte som idag för att idag så lever man i ett digitalt samhälle och det är där vissa gamla hamnar i ett digitalt utanförskap.Men Clary hon sportade när hon var 13 och de gör ju jag med så det var ju inte så att barnen på den tiden inte hade något att göra.

Mina egna tankar om digitalt utanförskap är tråkigt tycker jag för att jag tycker att det gamla ska få testa internet innan de går bort för att internet är väldigt stort i dagens samhälle och det tar väldigt mycket plats,men för vissa barn och ungdomar är internet dåligt för att de sitter inne för mycke så att det kan bli svårt att tex röra sig i skolan och på andra aktiviteter så därför tycker jag att barnen idag måste lära sig att gå ut och röra på sig.

Källor: https://2018.svenskarnaochinternet.se/digitalt-utanforskap/ (2018-10-17) Intervju (2018-10-17) Felix Wärn

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv utSjukanmälan elev
Sjukanmälan görs i första hand via Vklass. Om ni behöver ringa in sjukanmälan så är telefonnumret 0857829762.

Skolmat


Hembreven
Mejllogga

Hembreven hittar du numera i Vklass.Stockholm infoBBC NewsVälkommen till Mot alla odds

Barnombudsmannen

Rättegångsskolan

Riksdagens quizKids' CornerSkolverketEuropean schoolnetStrandlådan
E-post

Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Tyra, Karin, Celia, Tage, Erica, Vera, Emmie, Adam, Gabriella, Linn, Ella, Alva, Lovisa, Jonatan