Digitalt utanförskap, vanligare än man tror


Julia Fri 2018-10-27

Digitalt utanförskap är något många människor är i Sverige. Det innebär att folk inte använder internet ofta eller aldrig. Oftast är det den äldre generationen som inte hänger med i den nuvarande tekniken. Det är 1,1 miljoner svenskar som inte använder internet alls eller använder det sällan.
De tre fjärdedelar av alla svenskar som inte använder internet är över 65 år.

Jag har intervjuat Tommy som är född 1947. Han är uppväxt i Solna i Stockholm. Han lever i ett digitalt utanförskap, han använder inte några sociala medier eller liknande. Han tar del av information genom att kolla på TV:n och läsa tidningar. För samhället idag är internet en stor del. Saker sprider sig jättesnabbt när man publicerat något. Det gör att människor kan få informationen hur snabbt som helst till sig.

Det kan vara en fördel att få informationen så snabbt men det kan också vara en nackdel. Om information som inte bör komma ut kommer ut kan det bli en ganska stor nackdel. Den dåliga saken kommer snabbt få stor spridning. Det är hela 98% av alla svenskar som uppger att dom har internet hemma. Det är också 70% som har tillgång till en surfplatta hemma. Det har ökat sedan 2014 då det var 52%. Man kan både bli mindre social och mer social med internet.

Det kan vara en fördel att kunna smsa med sina kompisar på internet när man inte är på samma plats. Det kan vara en nackdel att alltid vara uppkopplad och inte leva i nuet. Och man kan uppfattas som osocial om man håller på med mobilen mycket. Förut i tiden kunde man inte kommunicera på samma sätt som nu. Det fanns inga mobiler eller internet då. Nu kan man skriva och ringa till folk hur som helst och vart som helst. När Tommy var 13 år, 1960 var det annorlunda. Man hade inget internet, han var oftast ute och lekte med sina kompisar. Men på den tiden satt man ju inte och spela utan man var ute och lekte för att det inte fanns något annat att göra.

Jag själv använder mig av internet varje dag, Tommy använder sig väldigt sällan av det. Men han läser mycket tidningar och får reda på dagens nyheter och jag tar inte reda så mycket på dagens nyheter osv. Och om jag gör det läser jag på internet och inte tidning. Men jag skulle också kunna ta del av nyheter från tvn om jag vill ta del av information. Så där gör vi likadant. Men jag gör det inte lika ofta som Tommy, han gör det i principt varje dag.

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv utSjukanmälan elev
Sjukanmälan görs via Vklass.

Skolmat


Hembreven
Mejllogga

Hembreven hittar du numera i Vklass.Stockholm infoBBC NewsVälkommen till Mot alla odds

Barnombudsmannen

Rättegångsskolan

Riksdagens quizKids' CornerSkolverketEuropean schoolnetStrandlådan
E-post

Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Tyra, Karin, Victoria, Erica, Vera, Nova, Dante, Emmie, Gabriella, Linn, Ella, Alva, Lovisa, Jonatan