Hallå, HÄR är jag!


Emma Hallendal 2018-10-27

Digitalt utanförskap betyder att det finns människor som inte är inne på internet dagligen. Tidigare i år kom det en rapport från IIS om hur svenskarna använder internet. I rapporten stod det att runt 1 halv miljon svenskar aldrig använder internet. Dom flesta av dom är kvinnor eller bor på landsbygden, men det är också dom som har låg inkomst eller dom som är lågutbildade. Det är många äldre som också lever i digitalt utanförskap.

Jag har intervjuat Marianne, hon är 71 och hon föddes 1947 i Stockholm. Hon bor i en lägenhet i utkanten av Stockholm. Marianne lever inte riktigt i digitalt utanförskap men hon är inte heller jätte aktiv på internet. Hon använder internet till att googla saker och det gör hon ungefär 3-4 gånger i veckan. När hon använder internet gör hon det via en dator. Hon använder inte sociala medier och bankärenden sköter hon inte själv. Så här säger hon om det: Det är min man som sköter det, han hämtar ut pengar i bankomater och betalar i affärerna, säger Marianne och skrattar. Men jag skulle gärna vilja lära mig att göra det själv.

Många människor använder internet, eftersom det är ett lätt sätt att sprida nyheter och budskap. Att internet är bra tycker många människor, många tycker så eftersom det är ett sätt att sprida sina åsikter och prata med vänner som bor långt bort. Internet hjälper också till så att vi kan ta reda på olika ord eller saker som vi inte förstår eller vill veta deras betydelse. Om man tillexempel inte vet vad digitalt utanförskap betyder, så kan man använda internet till att söka upp det.

Det är också bra för samhället eftersom då kan man snabbt och enkelt sprida nyheter, och andra viktiga saker som händer i ett samhälle. Men det finns dock nackdelar med internet.
Det finns människor som använder internet på fel sätt, som ett sätt att utpressa andra människor eller för att komma åt andras människors pengar. Det finns dom som hackar sig in på någon annans kameran på en dator eller en mobil och då kan dom se allt som kameran ser. Dom personerna som sen har filmerna kan använda dom för att utpressa personer som dom har filmat. Det finns vissa hemsidor som utger sig för att vara till exempel bank sidor och så ber dom dig att skriva in ditt Bank ID. Sen kan dom använda Bank ID:et för att logga in på ditt bankkonto och stjäla dina pengar.

Det är många människor som har mobiler eller datorer, men det finns dom som inte har det och det är oftast på grund av att dom inte har råd med det. Ekonomin kan vara ett stort problem för vissa, och då kanske man knappt har råd med mat och ett hus att bo i. Då kan man inte slösa pengar på att en mobil eller en dator. Mobiler och datorernas användning ökar dagligen för många människor, många använder datorerna och mobiler i sina arbeten eller för att kontakta sina vänner och familjer. Detta gör dock så att det är många som är fast i sina mobiler och inte uppfattar vad som finns runt omkring dom. Man brukar säga att personer som gör det när man pratar med dom är dom inte sociala. Men det tycker dom ju att dom är eftersom dom håller på med sociala medier och pratar med andra människor. Det är dock inte så trevligt att stå och prata med någon som håller med mobilen hela tiden.

Förr i tiden när man ville få tag på någon eller berätta någon för en person som bodde långt bort så skickade man ofta brev. Det tog väldigt lång tid för breven att komma fram och man kunde behöva vänta flera veckor på svar. När man då skickade ett brev skrev man ofta väldigt mycket och om man hade glömt något så fick man skicka det i nästa brev. Nu för tiden skickar vi inte så mycket brev längre det är mest reklam eller till exempel saker från kommunen som kommer i brevlådan.

Om man har någon familjemedlem eller släkting som är ute och reser kan dom ibland skicka ett vykort för att man har alltid gjort det och då håller man kvar vid traditionerna. Det är allt oftare som man ringer eller skickar ett snabbt sms till någon. Det tar ungefär någon sekund för det att skickas och komma fram. Och personen som svarar kan svara direkt och, skicka tillbaka ett nytt sms lika snabbt. Många människor idag är otåliga och tycker att när som har väntat mer än fem minuter, så börjar dom undra varför personen inte svarar.

Dom som levde förut var mer tålmodiga och lät saker ta sin tid. I dagens samhälle så är personer mer stressade och mer otåliga. Men det kan ha och göra med att dagens samhälle kräver det, det är mer tider man måste passa. Varken jag eller Marianne sköter bankärenden själva, jag betalar ibland och så men jag går inte och hämtar ut pengar i bankomater det gör inte Marianne heller. När Marianne var 13 år så var hon inte så jätteintresserad av nyheter och sådant. Jag är inte heller så jätte intresserad. Jag tittar ju ibland vad som har hänt och så men oftast så gör jag inte det. Har det hänt något viktigt så kommer alla att prata om det ändå.

Marianne berättade lite om vad hon hade gjort efter skolan: Jag gick på ungdomsgård, säger Marianne, vi spelade ofta pingis med killarna. Säger hon och betonade ordet killarna lite extra. Efter skolan brukar jag ofta gå hem eller göra något med någon kompis. Det finns inget fritids för oss i högstadiet men det finns en ungdomsgård, men jag tror inte att det är som många som går dit.

Jag tycker att internet kan vara bra för man kan nå många människor men man kan också tappa bort sig i den stora mängden av information och underhållning som finns där. När mina kompisar till exempel sitter med mobilen när man pratar eller har hörlurar på sig så känner man sig lite bortglömd. Det är lite som “Hallå här är jag”. Man känner sig som om deras mobiler är viktigare än vad jag är.

Källor: Svenskarna och internet 2018, intervjun

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv utSjukanmälan elev
Sjukanmälan görs via Vklass.

Skolmat


Hembreven
Mejllogga

Hembreven hittar du numera i Vklass.Stockholm infoBBC NewsVälkommen till Mot alla odds

Barnombudsmannen

Rättegångsskolan

Riksdagens quizKids' CornerSkolverketEuropean schoolnetStrandlådan
E-post

Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Tyra, Karin, Victoria, Erica, Vera, Nova, Dante, Emmie, Gabriella, Linn, Ella, Alva, Lovisa, Jonatan