Smartphones och internet


Josefine Åhman 2018-10-27

Eleverna i årskurs 7 har intervjuat en äldre person.

Svenskarna använder internet väldigt mycket. Men det är cirka 500 000 svenskar som aldrig använder internet, Det kallas för digitalt utanförskap att man aldrig använder internet. När jag ringer upp Margareta så har hon precis lagt upp en bild på instagram. Margareta är född 1956 och hon är uppväxt i Ronneby i Blekinge. Just nu bor hon i en lägenhet utanför Stockholm. Jag frågar Margareta om hur ofta hon använder internet. Hon svara att hon konsumerar internet varje dag via både mobil och dator. Jag frågade även om hon använder några sociala medier och hon använder sig av både instagram och facebook. Margareta betalar sina bankärenden via internet. När hon ska ta kontakt med vänner och familj så använder hon sin telefon och ringer till dem.

Jag undrade hur hon tog del av nyheterna. Hon svarade att hon tog del av nyheterna via TV och internet. Jag frågade lite om när Margareta var liten. Jag undrade vilket år hon var 13 år och de var 1969 och då kommunicerade hon med sina vänner och släkt med fast telefon, brev och vykort. När Margareta ville ta del av nyheterna var det för de mesta mamma och pappa hon frågade men också TVn.

På hennes fritid så lekte hon med sina kompisar. Hon gick även på några sporter som exempelvis konståkning. Till skillnad från idag har Nästan varje 13-åring har varsin smartphone och en egen dator. ekonomiskt sett är det väldigt mycket dyrare att varje år köpa en ny mobil. Men det är mycket smidigare att till exempel köpa mat från internet än att åka till en mataffär och köpa mat.

Det jag tänker är att det är bra att ha internet och en mobil när man ska exempelvis kontakta vänner eller liknande. Men det finns ju också dåliga saker med internet, man kan exempelvis bli lurad på pengar eller liknande eller bli ID-kapad.

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv utSjukanmälan elev
Sjukanmälan görs via Vklass.

Skolmat


Hembreven
Mejllogga

Hembreven hittar du numera i Vklass.Stockholm infoBBC NewsVälkommen till Mot alla odds

Barnombudsmannen

Rättegångsskolan

Riksdagens quizKids' CornerSkolverketEuropean schoolnetStrandlådan
E-post

Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Tyra, Karin, Victoria, Erica, Vera, Nova, Dante, Emmie, Gabriella, Linn, Ella, Alva, Lovisa, Jonatan