Ljusen i mörkret


Wilma Remmelg 2017-09-28

Mellan ljus och mörker.
Bild: Andreas Haglind
Mellan ljus och mörker.

Sommarmånaderna har passerat och redan nu börjar kylan komma, mörkret falla och löven på träden färgas gula och röda. Hösten kan ibland upplevas som ganska deprimerande efter den fina sommaren, men det behöver inte alltid vara så. Man kan ganska lätt göra hösten till en mysig och härlig årstid. För mig känns hösten som ett tungt och kallt mörker eftersom att jag är en av de personer som föredrar sommaren. Men det finns saker som kan göra vardagen lite ljusare även på hösten.


En av de bästa sakerna med hösten för mig är när löven börjar lysa i gult, rött och orange, löven blir lite som lampor när det är som mörkast. Sedan gillar jag även att ta kvällspromenader på hösten då man kan börja se stjärnorna lysa på himmelen igen. Man kan även börja tända ljus, elda i braskaminen och bädda ner sig i soffan med en kopp te, en mysig filt och en bra film eller bok.

På hösten är man oftast inte lika sugen på att hitta på utomhusaktiviteter som på sommaren. Därför kan man i stället börja göra inomhusaktiviteter som till exempel gå på bio, spela spel och bowla. Det finns såklart även en del utomhusaktiviteter som är ganska vanliga på hösten som till exempel att gå ut i skogen och plocka höstkantareller.

En del människor kan bli väldigt deppiga när löven börjar falla av och alla blommor har dött men då kan man plantera höstblommor eftersom att vissa blommor faktiskt klarar av den kallare temperaturen.

Ännu ett sätt att lysa upp med är att hitta något att längta till, man kan till exempel längta till skidsemestern, höstlovet, halloween, julafton eller något helt annat. Det behöver inte alltid vara något jättestort som ska hända, det kan vara så enkelt som att man ska träffa en kompis nästa helg.

För att se vad andra tycker om hösten har jag gjort en intervju med Maja Andersson, elev från klass 9B1.

Gillar du höst?

Maja: Ja, det är en mysig årstid.

Vad är det du gillar och inte gillar med hösten?

Maja: Jag gillar att det blir mörkt men däremot gillar jag inte kylan.

Vad tycker du om att alla löven ramlar av träden och att det blir mörkt och kallt?

Maja: Jag gillar när löven har ramlat av träden och ligger som ett guldtäcke på marken men som sagt gillar jag inte kylan. Jag gillar mörkret för att det är mysigt och för att det innebär att jag får en speltimme extra vid datorn.

Brukar du göra något speciellt på hösten?

Maja: Jag brukar titta på TV under en varm filt och dricka varm Oboy eller te. Jag älskar också att grilla över en öppen eld.

Har du några tips till folk som inte gillar hösten men som vill göra den till en bättre och roligare årstid?

Maja: Man ska mysa så mycket som möjligt.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut


Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan