Elever i årskurs nio tänker tillbaka

Hur dum får man vara?


Madeleine Lundin 2012-11-22

Snart har 10 år gått av våran underbara tid här på Strandskolan. Vissa människor följer en hela livet, Nellie är en sådan vän. Jag kan inte tänka mig en skolgång utan mina och Nellies knasiga idéer. men under de år vi har gått här på Strandskolan har vi lärt oss att vi ska tänka till innan vi gör något som vi har planerat.


Den mest korkade idén vi har kommit på var säkert när vi skulle testa det pyttelilla tefatet i pulkabacken. Vi tyckte då att backen var jättestor men vad tyckte man inte var stort när man var liten? Men vi ville såklart vara de lite mer coola bland tvåorna - vem ville inte det liksom. Men om jag skulle backa bak tiden, så skulle vi inte ha åkt ner för den jättebranta backen. Men vad kan man ångra när man redan har gjort en sådan dum sak?

De följder som blev när vi åkte ner för backen, var att Nellie fick en hjärnskakning som slutade med en kväll på akuten. Hon hade verkligen turen på sin sida. Om hon inte hade haft hjälmen, så skulle hon kunnat få allvarliga skador som inte var bra för henne. Så tur i oturen får man väl säga. För mig gick det iallafall lite bättre, då jag bara fick en liten lätt smäll på ryggen, som slutade med ryggont.

När man ser alla små barn som springer ut på rast, tänker man tillbaka till då man själv var liten och vild och alltid gjorde galna saker på rasterna. Nu vet man att alla våra lekar inte var så lugna och ofarliga. Vi klättrade både högt och lågt i träden och rusade vilt omkring i dungen bland stockar och stenar. Nu när Nellie och jag går förbi träden där barnen hänger, så säger vi till varandra att tänk om de ramlar ner och gör sig jätteilla. Det är nästan så att man rusar fram och vill förmana dem att det kan hända väldigt otäcka saker i leken, som de kanske inte tänker på just i den situationen.

Tänk att vi barn inte kan se följderna i förväg då det kan gå riktigt illa om man gör sådana dumma saker som vi gjorde. Man ska alltid tänka ett steg före, det har vi verkligen lärt oss av vår dumma och knasiga misstag. Även fast vuxna varnar oss om de farliga sakerna som kan hända så väljer vi att oftast inte lyssna och gör som vi själva vill. Snart börjar de att kalla mig ung och vuxen det kommer nog kännas väldigt obehagligt.

Nu har vi i alla fall lärt oss att tänka till innan vi gör något, gör det ni också så ni inte gör er allt för illa


Kommentera Tipsa en vän Skriv ut


Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Thilde, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Astrid, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan