Elever i årskurs nio tänker tillbaka

Prestera på tomma magar


Mathila Efternamn saknas 2012-11-17

Under hela min skoltid har jag, och resten utav min klass fått mat ifrån centralköket. Ibland kan man knappt kalla det för mat, oätligt. Jag minns en gång i 7an, det var lucia och vi fick gröt. Det var fullkomligt vidrigt. Det var som klister och alldeles översaltat. Det var bara att slänga och gå hungrig. Detta påverkar ju oss, vi går energilösa med tomma magar. Hur lätt är det att prestera högt då?

Hur tänkte politikerna när de bestämde att vi skulle få mat ifrån ett centralkök? För det är ju faktiskt inte alltid skolans fel att maten är som den är. På sätt och vis tjänar ändå skolan på att maten är äcklig, för mattanterna vet vad som äts och inte. Om det är nått som de vet inte äts, beställer dom ju inte lika mycket utav det, och på så sätt blir det billigare, eller hur? Men det förloras även pengar, jag menar att om man tar mat när man tror att det är gott, eller inte tänker efter och så visar sig kanske att maten inte var så god som man trott, då åker den ner i papperskorgen, och där rök pengar i onödan. Kan man inte lägga dom pengarna på nått annat? God skolmat kanske?

Våra betyg påverkas ju på grund utav detta, tomma magar betyder ingen energi att prestera. Visst kan man springa till affären, men det blir dyrt i längden. Ska alla behöva köpa mat i mataffären flera gånger i veckan, annars gå hungriga? Nej, det tycker iallafall inte jag. För vad tror ni händer om alla köper s.k. mat i mataffären? Hur många är det som köper en frukt, eller något annat ”nyttigt”? Jag tror att det lockar mer att köpa läsk och godis. Det är ju till och med billigare. Vad tror du det leder till? Jag känner folk som dricker litervis cola varje dag, och godis istället för att äta skolmat. Hur tror du att de kommer se ut för dom när dom fyllt 40? Livshotande, fetma och diabetes skulle jag säga, om det fortsätter såhär. Det här går ju att ändra på genom att skaffa kock tillexempel och jag vet att vi kommer få det när jag gått ut nian. Varför har det tagit så lång tid för politikerna att förstå? Det är ju inte så att de varit omedvetna om skolmaten, eller hur?

Satsa på ungdomarna, för det är ju trots allt vi som är framtiden.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv utSjukanmälan elev
Sjukanmälan görs via Vklass.

Skolmat


Hembreven
Mejllogga

Hembreven hittar du numera i Vklass.Stockholm infoBBC NewsVälkommen till Mot alla odds

Barnombudsmannen

Rättegångsskolan

Riksdagens quizKids' CornerSkolverketEuropean schoolnetStrandlådan
E-post

Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Tyra, Karin, Victoria, Erica, Vera, Nova, Dante, Emmie, Gabriella, Linn, Ella, Alva, Lovisa, Jonatan